Bolets: guia, rutes i mites

  • Apareixen tres llibres més dedicats als bolets

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la mà de llibres sobre els bolets que s’han arribat a publicar aquests darrers anys sembla difícil que encara restin espais físics i mentals per a aquesta passió pel rovelló, el reig, el rossinyol, el camagroc, el cep, la llenega…. I tanmateix, sembla que continuï havent-n’hi, car enguany han sortit, pel cap baix, tres novetats prou diferents: ‘Passió boletaire‘ (Pòrtic) del biòleg Josep Cuello Subirana, que recull llegendes i mites relacionats amb els bolets; ‘La ruta del tresor‘ (Ara llibres), un nou volum de Marc Estévez Casabosch, amb disset itineraris per a trobar els bolets més exclusius; i ‘Conèixer els bolets‘ (Cossetània) del naturalista i fotògraf Jaume Sañé, una mena de guia dels bolets culinàriament més apreciats, dels més tòxics, dels més curiosos, dels més bonics…

El nom de Marc Estévez Casabosch sol aparèixer cada setembre des del 2007, quan va publicar l’èxit ‘El secret més ben guardat: els millors boscos i racons per a trobar bolets a Catalunya’ (Ara llibres). Des d’aleshores no ha deixat de publicar, cada any, un llibre dedicat als bolets, sobretot de rutes per a trobar bolets, amb moltes notes de camp. En ‘La ruta del tresor. El secret per a trobar els bolets més exclusius’ s’ocupa de nou dels bolets més apreciats: el cep, el sureny fosc, el reig, el rossinyol, la trompeta, la llenega negra, la llora verda, el marçot i la tòfona negra. Un volum per a iniciats.

Quant a Josep Cuello Subirana, si no és tan prolífic, també té uns quants volums dedicats als bolets: va començar el 1986 amb ‘La cuina dels bolets’, escrit amb la seva germana Pilar (editorial Alta Fulla, reedició del 2004), ‘Els noms del bolets’ (Lynx Edicions, 2007), i ‘Micologia popular’ (dins l’obra col·lectiva ‘Tradicionari’, 2008). I ara acaba de publicar ‘Passió boletaire. Mites, usos i costums’, un llibre curiós i de molt bon llegir que aplega llegendes, mites, supersticions i refranys sobre els bolets, començant per l’origen mateix de la passió boletaire dels catalans. També conté quaranta receptes de Pilar Cuello Subirana. Les il·lustracions (gravats antics, fotografies, pintures…), les ha trobades l’autor a l’Arxiu Comarcal de Bages, a la Biblioteca de Catalunya, a l’Institut Botànic de Barcelona…

Finalment, Cossetània llança dins la col·lecció Conèixer, de la sèrie Éssers vius, el volum ‘Conèixer els bolets’, obra de Jaume Sañé, naturalista i realitzador de documentals, dedicat en cos i ànima a l’estudi de la natura i a fer-la conèixer. Sañé aconsella sobre la manera de collir bolets i de destriar els que són comestibles, parla dels símptomes d’una ingestió de bolets verinosos, de les falses creences populars relacionades amb els bolets, de la relació entre els bolets i el bosc, del paper del boletaire i de la relació dels bolets amb la cuina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any