La societat valenciana, expectant després de l’anunci de Fabra

  • El president del Consell va dir que no desenvoluparia el polèmic decret de Font de Mora · Escola Valenciana espera un compromís ferm del conseller Císcar dilluns

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les reunions que ahir va mantenir el president de la Generalitat, Alberto Fabra, amb els síndics de l’oposició han desvetllat molta expectació al País Valencià, perquè anuncien un gran tomb, ni que de moment sigui d’actitud, respecte de la política del president dimissionari, Francisco Camps. D’una banda, va dir als síndics de Compromís i d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Enric Morera i Marga Sanz, que no pensava desenvolupar el polèmic decret de l’ex-conseller d’Educació Alejandro Font de Mora, que preveu la supressió de les línies d’ensenyament en català, sinó que estudiaria amb el sector una altra manera d’incorporar l’anglès al sistema. També va dir que lliuraria documents del cas Gürtel a l’oposició i que retallaria un 20% el sector públic. Morera també va declarar a VilaWeb que havien parlat de la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 i que la conversa havia estat, si més no, positiva.

Amb tot, les paraules de Fabra sobre el refús al decret de Font de Mora i, per tant, el conseqüent manteniment de les línies d’ensenyament en català, no van ser cap anunci oficial ni públic. I per això el sector educatiu va respondre ahir amb prudència. Escola Valenciana va dir que es trobava a l’expectativa i, sobretot, pendent de la reunió que la federació farà dilluns amb el conseller d’Educació, José Císcar, en la qual esperen obtenir un compromís ferm sobre la qüestió (comunicat). Es dóna el cas que és la primera vegada en setze anys que un conseller d’Educació valencià rep representants d’Escola Valenciana.

‘Volem confirmar amb el conseller d’Educació el canvi d’orientació en el model lingüístic a l’escola que va plantejar l’anterior conseller, Alejandro Font de Mora’, va dir el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

I en el comunicat, l’entitat apuntava que si efectivament el govern de Fabra aturava el desenvolupament del decret, seria gràcies a la forta mobilització de la societat valenciana i en el consens assolit aquests darrers mesos. I recordava, en aquest sentit, que Escola Valenciana ha mantingut durant els mesos de juny, juliol i agost un gran nombre de reunions, especialment amb batlles i regidors de municipis governats pel Partit Popular per a informar-los de la gravetat de la situació. 

‘Si és així, el Consell posaria fre a la greu equivocació que suposaria suprimir els programes que millors resultats donen en coneixement de llengües per implantar un model sense precedents avaluats a nivell internacional, fet amb una manca evident de criteri pedagògic i lingüístic. Este canvi de rumb seria una excel·lent notícia’, va dir Moreno, que va afegir: ‘la pressió que ha exercit la societat valenciana en les mobilitzacions a favor de l’educació en la nostra llengua són el principal motiu perquè el Consell s’estiga repensant la supressió de les línies en valencià. Sense la resposta social segur que ja no tindríem ensenyament en valencià’.

Morera i Sanz, satisfets i prudents

Tant el síndic de Compromís, Enric Morera, com la portaveu d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a les Corts, Marga Sanz, també es van declarar prudents a l’hora de valorar les paraules de Fabra, però no van amagar una certa satisfacció pel to del president, lluny de l’immobilisme de Camps. En concret, en paraules de Sanz, la reunió havia estat positiva, marcada per diferències ideològiques insalvables, però diaolgant en temes clau com l’ensenyament, la crisi i la transparència del govern.

Per Morera, que recorda que la reunió no deixava de ser una presa de contacte i una declaració d’intencions, el president va confirmar sobre el sistema d’ensenyament allò que el conseller Císcar ja havia insinuat i que, en una conversa privada, havia confessat al mateix Morera: que pensava, com a mínim, posposar el decret. ‘Ara s’han de concretar amb fets les bones intencions i les bones paraules’.

Conversa positiva sobre la reciprocitat entre TV3 i Canal 9

Morera va explicar que també havia parlat amb Fabra de la reciprocitat de TV3 i Canal 9 i que la conversa havia estat positiva. ‘Tots dos som crítics amb el govern espanyol, que nega un tercer multiplex al País Valencià’, va dir Morera, que també li va demanar un canvi d’actitud clar per part del govern valencià. Fabra, a diferència de Camps, sempre s’ha mostrat més dialogant sobre aquesta qüestió i fins i tot va votar a favor de TV3 en una moció presentada pel Bloc a l’ajuntament de Castelló.

On no hi hagué cap sintonia fou en les peticions d’EUPV de crear una comissió d’investigació sobre la gestió de la Caixa del Mediterrani (CAM) i d’exigir al govern espanyol que retorni aquesta caixa al País Valencià com a banca pública. Fabra s’hi va negar.

Expectació també per l’anunci d’una retallada del 20% del sector públic

Un altre dels anuncis de Fabra que ha generat expectació és la intenció de preparar un pla de reorganització de l’administració pública que preveu una retallada del 20% del sector públic, fet que comportaria un estalvi de quatre cents milions d’euros del pressupost de la Generalitat. El president va donar pocs detalls d’aquest pla, tot i que va dir que l’esborrany es presetaria aquest mes i que inclouria una revisió del sou dels alts càrrecs. 

El director de RTVV serà elegit per les corts amb la nova llei que prepara el govern

També va anunciar que el govern preparar una nova llei de funcionament per a RTVV per ‘consensuar un nou model de l’ens públic perquè ens respresenti a tots’. Pel que fa a l’elecció del director general, va dir que es faria a les corts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any