La Unió Africana no reconix el CNT com a govern legítim de Líbia

  • Reclama un govern d'unitat i no es pronunciarà fins que s'acabi el conflicte · L'OTAN bombarda el búnquer de Gaddafi a Sirte · El govern de transició es trasllada a Trípoli

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.08.2011 - 16:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Africana ha decidit no reconèixer el Consell Nacional de Transició (CNT) com a govern legítim de Líbia. En canvi, l’organisme panafricà ha reclamat que part del govern de Muammar al-Gaddafi participi a la transició en un govern d’unitat. El president sud-africà, Jacob Zuma, ha explicat que la UA no es pronunciarà fins que no s’acabin les hostilitats entre els dos bàndols. Tanmateix, l’organisme ha reclamat ‘l’establiment d’un marc constitucional i legislatiu que afavoreixi la transformació democràtica a Líbia’.

Mentrestant, els avions britànics que participen de la missió de l’OTAN a Líbia han bombardat el búnquer de Muammar al-Gaddafi a Sirte, segons ha explicat el ministre de Defensa britànic, Liam Fox. Aquests bombardejos s’han fet ‘per garantir que el control del règim no es pugui fer des de llocs com Sirte, en cas que es fés el trasllat’. El ministre ha reconegut que no correspon a la OTAN ‘atacar’ a Gaddafi però ha reconegut la importància de trobar-lo. El Consell Nacional de Transició (CNT) va confirmar ahir que traslladarà la seva seu de Benghazi a Trípoli i començarà el restabliment del control governamental per part del consell de transició. Les forces de Gaddafi han bombardat l’aeorport de Trípoli, malmetent un avió.

La guerra dels rebels libis per a tombar Muammar al-Gaddafi i capturar-lo s’allarga més que hom no preveien. Després de l’ofensiva sobre Trípoli de mitjan setmana, els dies van passant entre intensos combats sense indicis fiables de l’amagatall del dirigent libi, malgrat el material d’espionatge amb què l’OTAN ajuda els rebels.

Gaddafi va fer ahir una nova crida a lluitar fins al final. En un missatge d’àudio va reclamar a les tribus del país que lluitessin contra la intervenció estrangera i que portessin dones i nens a ‘purificar’ Trípoli de rebels, tractats de ‘rates, croats i no creients’. Desafiador, va dir que els seus seguidors eren majoria i que no hi hauria cap lloc segur per als rebels, que els libis han de ‘combatre i destruir’.

També va clamar, segons Reuters: ‘Líbia és del poble libi, no pas dels agents, ni de l’imperialisme, ni de França, ni de Sarkozy, ni d’Itàlia. Trípoli és vostra, no dels qui confien en l’OTAN.’

Acord entre la principal petroliera italiana i els rebels

Per una altra banda, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va anunciar ahir que la petroliera italiana ENI signaria un acord amb el Consell Nacional de Transició (CNT) i que desblocava una primera partida de 350 milions d’euros dels béns congelats de Muammar al-Gaddafi. Abans de fer aquest anunci s’havia reunit amb Mahmud Jibril, primer ministre del CNT, organisme reconegut per la Lliga Àrab com a legítim representant del poble libi.

Segons Berlusconi, en virtut de l’acord entre ENI, que és el principal operador de petroli de Líbia, i el CNT, ‘s’avançaran, sense pagar, quantitats de gas i de petroli per a atendre les primeres necessitats del poble libi’. L’administrador delegat d’ENI va especificar que el subministrament de gasolina i gas es pagaria amb petroli quan els pous d’extracció del país tornessin a funcionar.

L’OTAN ajuda els rebels a trobar Gaddafi amb material d’espionatge

Després de controlar el 80% de la capital líbia, els rebels avancen cap a Sirte, ciutat natal de Gaddafi, però les tropes fidels a Gaddafi presenten resistència, tot i recular. A més, no és gens clar on para Gaddafi i totes les informacions són confuses: tan aviat diuen que s’ha escapat pels túnels que solquen el país com que ja n’ha sortit, potser cap a Algèria, com que és a la ciutat de Sirte, la seva ciutat natal, i últim bastió del règim.

En efecte, el ministre de Defensa britànic, Liam Fox, va confirmar ahir que l’OTAN ajudava els rebels libis, amb material d’espionatge i de reconeixement, a localitzar el coronel Muammar al-Gaddafi, pel qual els rebels han promès una recompensa d’un milió de dòlars a qui el capturi.

A sobre, l’OTAN assegura que mantindrà l’operació militar aèria (autoritzada al març per l’ONU amb la finalitat de protegir els civils) fins que no es rendeixin tots els partidaris de Gaddafi, ‘tant de temps com calgui’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any