Torna la tensió a Salt

  • CiU, PP i dos ex-regidors de PxC aproven que se suspengui durant un any la construcció de centres religiosos

VilaWeb
Redacció
25.08.2011 - 13:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les tensions han tornat a Salt (Gironès) arran de la decisió, presa al ple de l’ajuntament d’ahir, de no concedir cap nova llicència per construir cap centre de culte durant un any. El ple, al qual hi va assistir el president de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, ja es va fer enmig d’un gran desplegament policíac per la presència de simpatitzants de PxC i d’entitats antiracistes. D’altra banda, la tensió s’ha traslladat a dissabte: aquestes entitats han convocat una manifestació a Salt contra PxC, justament al mateix dia i pràcticament a la mateixa hora en què PxC n’havia convocat una altra, també a Salt, contra la construcció de mesquites al muncipi. La de la PxC, però, no ha estat autoritzada pel govern català, que hi veu un atemptat a la cohesió social, amb perill de desordre públic.

Les associacions antiracistes, d’immigrants, l’assemblea d’indignats de Girona i de Salt han convidat tothom a participar a la manifestació antiracista de dissabte amb xiulets, timbals i atuells ‘i qualsevol estri que pugui fer prou soroll per a ofegar el discurs enverinat dels qui difonen la cultura de l’odi’.

Pel que fa a la manifestació prohibida del partit xenòfob d’Anglada, ja ha dit que compta presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mantenir la convocatòria.

El Consell Evangèlic de Catalunya amenaça de denunciar l’ajuntament

A banda, la moratòria ne la construcció de centres de culte ja ha empès el Consell Evangèlic de Catalunya a demanar a l’ajuntament que retiri l’acord aprovat pel ple. Es dóna el cas que una associació evangèlica de Girona havia demanat d’obrir un centre de culte al polígon de Torremirona i ara s’haurà d’esperar un any, si més no. El Consell Evangèlic amenaça l’ajuntament de denunciar-lo, si no retira una decisió, argüint que vulnera el dret fonamental de la llibertat religiosa i de culte i la llei de llocs de culte.

La mesquita que ja havia començat els tràmits, al setembre

El cas és que la suspensió de les llicències ha estat precedida de dues peticions d’obrir un centre de culte al polígon: l’una de la comunitat Al Hilal i Magribins per la Pau i la d’una comunitat evangelista de Girona. Amb la suspensió aprovada, la comunitat evangelista no podrà fer els tràmits, si més no durant un any, per a obrir el centre a Torremirona. Però el cas de la mesquita és diferent, perquè els peticionaris van obtenir al març un certificat d’aprofitament urbanístic, vàlid durant sis mesos, i, per tant, podran obrir la mesquita al polígon, sempre que en presentin el projecte abans del 22 de setembre, quan expira el certificat.

Actualment, Salt té set centres de culte al centre de la població, cinc dels quals són de comunitats musulmanes, un de la comunitat sikh i un de la comunitat evangelista. Segons el batlle de la ciutat, Jaume Torramadé (CiU), d’aquests set centres, n’hi hi ha dos que es van obrir com a centres culturals durant el mandat del PSC i d’ERC, però que ‘de facto són centres de culte’, però que no demanaran que respectin la normativa perquè creuen que ‘s’ha d’anar pas a pas’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any