Els ajuntaments catalans i valencians han de pagar a l’estat 862 milions

  • Els municipis no poden fer front a tots els serveis que han d'oferir · Es queixen que hauran de retornar diners a l'estat a causa d'una previsió d'ingressos massa optimista

VilaWeb
Redacció
06.08.2011 - 09:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació financera de molts ajuntaments ha esdevingut ara més insostenible que mai. Només els municipis catalans i valencians han de pagar a l’estat 862 milions d’euros a l’estat corresponents a la liquidació d’impostos del 2009. El motiu? El govern espanyol va fer una previsió d’ingressos dels ajuntaments massa optimista. D’aquests més de vuit-cents milions, 576 corresponen a municipis catalans i 286 a valencians. I, tot i que la gran majoria els han de pagar les grans ciutats, el deute per a força muncipis, també els més petits, és una llosa molt difícil de superar.

Segons alguns batlles, els ajuntaments no poden fer front de cap manera als serveis que han d’oferir amb el sistema de finançament municipal actual. La crisi econòmica i baixada de la recaptació en els impostos com l’IRPF, l’IVA i els especials com els de l’alcohol i la benzina, han rebentat del tot les previsions delministeri d’Hisenda. I ara són els ajuntaments els que han de tornar uns diners que ja no tenen.

El batlle de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), considera irreal la reclamació del ministeri i demana un nou sistema de finançament municipal. Per Bustos, no és just reclamar tots aquests diners a ajuntaments que han actuat correctament i que sovint han de fer front a problemàtiques que transcedeixen l’àmbit municipal. En aquest sentit, el batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ja va lamentar fa un any al govern espanyol la impossibilitat de gestionar la immigració des de l’àmbit municipal, recordant que aquesta és una competència de l’estat. El batlle de Tortosa, Ferran Bel, va dir ahir que o bé s’actuava immediatament o la situació als ajuntaments seria ‘extremadament greu en pocs dies’. Segons el ministeri, el pagament d’aquests diners es farà de manera esglaonada durant els pròxims cinc anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any