Els ajuntaments necessiten més recursos per oferir tots els serveis

  • També es queixen que hauran de retornar diners a l'estat a causa d'una previsió d'ingressos massa optimista

VilaWeb
Redacció
05.08.2011 - 14:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació financera de molts ajuntaments és insostenible, n’hi ha centenars d’endeutats. Segons alguns batlles, una de les raons principals és que durant anys han assumit competències que no els corresponien. També lamenten que l’estat els reclami la devolució de part dels diners anticipats corresponents a la liquidació d’impostos del 2009, quan el govern espanyol va fer una previsió d’ingressos dels ajuntaments més optimista.

En una tertúlia a Catalunya Ràdio, el batlle de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que ‘o bé s’actua immediatament o la situació als ajuntaments serà extremadament greu en pocs dies’. Assegura que un informe de la Diputació de Barcelona afirma que el 30% de la despesa corrent dels ajuntaments es destina a fer front a competències impròpies. També lamenta que el govern espanyol reclami que els tornin part dels diners anticipat, que en el cas de Tortosa puja a 1,5 milions d’euros.

Bel afirma que en els darrers anys s’han anat generant noves competències i necessitats, sovint imposades per lleis aprovades a nivells d’administració més alts, que no van acompanyades d’un finançament per als ajuntaments. Així, han d’oferir aquestes prestacions amb els seus propis recursos i tot plegat ha desembocat en problemes econòmics greus.

El batlle de Moià, Dionís Guiteras, fa una setmana alertava de la crítica situació de les finances del seu consistori i anunciava que probablement no podria pagar la nòmina dels treballadors públics a l’agost. Avui, s’ha mostrat convençut que gràcies a la reacció del poble i dels agents implicats sí que podran pagar-les però que la situació continua sent complicada.

Bel ha dit que l’etapa de bonança econòmica va fer que molts consistoris no reclamessin una reforma del sistema de finançament que ara veuen del tot necessària. El batlle ha advertit que si no hi ha una reforma profunda de la llei no es resoldrà el problema, ja que introduir el copagament, reduir la despesa i mancomunar serveis no seran mesures suficients. 

I és que durant l’època de vaques grasses els ajuntaments tenien uns ingressos que els van permetre inversions ara impossibles. El batlle de Gelida, Lluís Valls, ho ha dit ben clar: els ingressos per llicències d’obres al municipi han baixat dels 800.000 euros anuals als 180.000.

Endeutats també els ajuntaments de les Illes i el País Valencià

Segons dades del ministeri espanyol d’Economia, fetes públiques el juny, seixanta-set consistoris de les Illes deuen un total de 608,9 milions d’euros. El consistori de Palma és el novè amb més deute de l’estat i Calvià, Inca, Llucmajor i Ciutadella són alguns dels ajuntaments més endeutats. 

El deute de les entitats locals del País Valencià, segons el mateix informe, se situa en 3.011 milions d’euros. El consistori de València com el tercer més endeutat de l’estat, precedit per Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any