El Consell eliminarà llocs de feina per retallar 680 milions d’euros

  • En suprimirà 704, consistents en vacants i jubilacions · El conseller Vela anuncia una 'reordenació' de la plantilla docent, sense especificar més

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Hisenda i Administració Pública, José Manuel Vela, ha anunciat un nou pla d’austeritat amb què la Generalitat Valenciana preveu reduir 680 milions d’euros. Es tracta d’un paquet de dotze mesures, entre les quals hi ha la reorganització de plantilles per suprimir 704 llocs de feina a través de jubilacions i de llocs vacants durant més d’un any. Segons els càlculs del govern, la retallada permetrà un estalvi anual de 25 milions d’euros. El pla també preveu reduir fins al 22% (el mínim legal permès) el nombre d’alliberats sindicals, que suposarà retallar 6 milions d’euros.

Vela ho va explicar ahir, després del Consell, acompanyat de la portaveu del govern, Lola Johnson, i va dir que la Generalitat ha hagut d’adoptar aquesta decisió per compensar la pèrdua de 632 milions d’euros del Fons de Compensació Territorial.

El govern no descarta aprovar Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) més endavant i tampoc privatizacions, ja que segons Varela, ‘als ciutadans els interessa rebre serveis de qualitat i els dóna absolutament igual’ qui els presta.

Retallades en sanitat

D’una altra banda, també preveu un pla d’estalvi sanitari que suposarà la reducció en la despesa de 69,2 milions d’euros durant el que queda d’exercici. En aquest sentit, la Generalitat eliminarà els serveis d’atenció al pacient en la porta d’urgència dels hospitals, que suposarà un estalvi d’1,5 milions; a més d’aplicar mesures en la despesa farmacèutica per aconseguir més eficàcia en la gestió i pagament, per estalviar un 240 milions d’euros.

…en educació

En l’àmbit educatiu, es preveu una reordenació de personal docent als centres públics no unversitaris, sense que Vela hagi volgut especificar res més, per estalviar 19,1 milions. A més, el govern reduirà el finançament de les universitats en 132 milions.

EUPV acusa el govern de ‘gestió nefasta’

El portaveu d’EUPV, Ignacio Blanco, ha dit que la política de retallades que aplicarà el Consell ‘és fruit d’una gestió nefasta durant l’última dècada, en què ha quedat palès que la inversió ha sigut absolutament improductiva i que no s’ha generat riquesa estable’.

Blanco ha exigit al conseller Vela que expliqui quines seran les línies pressupostàries reduïdes. Considera que l’estat de les arques del País Valencià és molt feble i situa la Generalitat en ‘un estat financer d’alarma que des del nostre punt de vista no es pot resoldre sols amb els retalls de la despesa sinó que requereix un increment d’ingressos fiscals, amb mesures progressives que recaiguen sobre les rendes més altes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any