El doble atemptat a Noruega deixa com a mínim onze morts i molta confusió

  • Una forta explosió a Oslo ha destruït les oficines del primer ministre i un tiroteig en un camp juvenil d'estiu del partit laborista fa set morts · Es desconeix encara l'origen i l'objectiu dels atemptats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.07.2011 - 20:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El terror, el caos i la confusió s’han apoderat aquesta tarda de Noruega pel doble atemptat que ha colpit durament el centre d’Oslo amb un cotxe bomba i una convenció de joves laboristes a la petita illa d’Utoya, on hi ha hagut un tiroteig indiscriminat. El primer atemptat ha estat el del centre d’Oslo, que ha deixat set morts i desenes de ferits. En el segon, un home vestit de policia ha disparat contra els joves assistents del camp d’estiu del partit governamental i ha fet quatre morts. Algunes fonts apunten, tanmateix, que el nombre de morts a l’illa d’Utoya pot incrementar considerablement.

L’explosió al centre d’Oslo ha estat molt a prop de les oficines del primer ministre, Jens Stoltenberg, que ha resultat il·lès perquè no era al despatx en aquell moment. La deflagració ha destruït completament tres plantes de l’edifici governamental i ha causat un important incendi a l’edifici del ministeri de Petroli noruec. La zona de l’explosió és plena d’edificis oficials i de mitjans de comunicació, que també han quedat afectats.

Una hora i mitja després, s’ha produït un tiroteig a l’illa d’Utoya, on uns cinc-cents joves partidaris del partit laborista, el del primer ministre, s’havien reunit en un camp d’estiu i celebraven una convenció política. Un home vestit de policia ha accedit al recinte dient que havia de fer un control rutinari i ha obert foc a discreció contra la multitud. Alguns joves s’han llançat al mar per escapar nedant de l’agressor i d’altres s’han amagat al petit bosc de l’illa. Alguns testimonis dels fets diuen que han pogut veure moltes més de les quatre víctimes confirmades oficialment. L’agressor ha estat detingut per la policia, que ha dit que es tracta d’un home blanc d’1,90 metres d’alçada.

Les autoritats noruegues demanen prudència a l’hora d’atribuir l’autoria dels atemptats. La confusió és molt gran perquè es tracta del primer atemptat terrorista de la història de Noruega. La policia creu que hi ha alguna relació entre els dos atemptats, però no ofereix més informació. Un grup islamista ha emès un comunicat per reivindicar l’atemptat, però no queda clara la motivació ni els objectius dels autors.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any