L’abstenció del PP permet l’aprovació del pressupost del 2011 al parlament

  • És el primer que redueix la despesa respecte de l'any anterior · Joan Laporta hi va votat a favor

VilaWeb
Redacció
21.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament va aprovar ahir al matí el primer pressupost (pdf) d’Artur Mas com a president de la Generalitat. En la votació, CiU i el diputat Joan Laporta van donar suport a la llei, mentre que el PP es va abstenir, com ja havia anunciat. Amb seixanta-dos vots a favor, cinquanta-quatre en contra i divuit abstencions, es va aprovar un exercici que preveu una disminució del 10% de la despesa i un dèficit que dobla el permès per l’estat. No van prosperar cap de les esmenes presentades pels grups parlamentaris, inclosa l’esmena a la totalitat presentada per PSC, ICV-EUiA, ERC i Ciutadans.

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ja va anunciar a principi de mes l’acord entre el seu partit i el govern per a l’aprovació dels primers comptes d’Artur Mas, que han rebut la crítica generalitzada dels altres partits de l’oposició. 

Tal com va exposar el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el pressupost total de la Generalitat és de 32.630 milions. Els comptes són els primers que redueixen la despesa respecte a l’any anterior i la situen al nivell de l’assolida el 2007. La reducció és d’un 10% respecte al total liquidat el 2010, és a dir, 2.680 milions d’euros menys (de 26.792,5 a 24.112,5 milions). La previsió del dèficit se situa per sota del 2,66%.

Els primers que van intervenir al debat van ser els grups que mantenien esmenes vives (1.937, en total): PSC, ICV-EUiA, ERC, Ciutadans i Solidaritat, però cap no s’ha tirat endavant. A continuació, ha estat el torn de CiU i del PP, que no presentaven esmenes després d’haver-les incorporat dimecres al dictamen que va elaborar la comissió d’economia, finances i pressupost.

Les condicions del PP

El PP va imposar tot un seguit de condicions, que va resumir en vuit punts, per a abstenir-se en la votació del pressupost i permetre’n l’aprovació. Alícia Sánchez Camacho els va explicar: hi haurà enguany una reducció del 10% de les entitats públiques empresarials i una retallada de l’aportació pressupostària del 20%. Durant la resta de legislatura, el govern es compromet a reduir el 25% d’aquestes entitats. Segons Camacho, aquesta retallada tindrà un impacte d’estalvi de 1.200 milions.

A més, CiU es va avenir a presentar un pla de reestructuració de les delegacions a l’exterior de la Generalitat, reduint-ne el nombre i reconvertint-les, de tal manera que tinguin un paper merament de projecció econòmica i empresarial.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que l’acord de pressupostos amb el PP ‘no és una reedició del pacte del Majestic’ perquè es produeix ‘en altres circumstàncies i en una altra època, amb altres actors’. Mas va recordar que no només va fer un oferiment per als pressupostos al PP, sinó també al PSC i a ERC, dues formacions que van preferir ‘mirar cap a una altra banda’ i no permetre, amb l’abstenció, que s’aprovessin els comptes de l’executiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any