Mas: ‘L’avenç nacional de Catalunya no és obra per impacients, sinó per a perseverants’

  • El president de la Generalitat es mostra convençut que 'l'esperit del 10-J continua absolutament viu'

VilaWeb
Redacció
10.07.2011 - 15:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació independentista d’ahir, un any després de la gran mobilització del 10-J, va deixar reflexions entre els assistents sobre el poc camí que s’ha recorregut cap a l’autogovern en els últims mesos. Una opinió que no comparteix el president de la Generalitat. Artur Mas està convençut que ‘l’esperit del 10-J continua absolutament viu’. Com a exemple, Mas cita els resultats de l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, en els quals el 42% dels catalans es mostrava partidari de la independència i el 75% a favor del pacte fiscal. ‘L’avenç nacional de Catalunya no és obra per impacients, sinó per a perseverants’, afirma el president.

Per la seva banda, el batlle de Barcelona, Xavier Trias, es mostra comprensiu amb tots els que es van manifestar ahir perquè ‘no tenim el grau d’autogovern que volem’. Trias considera que és bo que la gent es mobilitzi i està d’acord amb l’ex-president del Parlament, Heribert Barrera, que ahir va demanar un fornt comú dels partits catalans a Madrid: ‘Si hi hagués unitat de tothom que com a minim es catalanista les coses ens anirien millor’, ha indicat Trias.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig, també s’ha sumat a les reaccions pel primer aniversari del 10-J. Puig ha declarat que ‘Catalunya va iniciar fa uns mesos una transició, estem caminant cap el dret de decidir i pertoca que la política vagi marcant també els seus ritmes’. Puig ha apuntat que molts ciutadans volen que ‘el país avanci’ i a la vegada rebutgen la ‘submissió que la política espanyola’ vol per Catalunya perquè sigui ‘només una gran província espanyola’.

En nom d’Esquerra, el seu secretari general en funcions, Joan Ridao, ha afirmat que ‘mentre Catalunya se sobiranitza, CiU i PSC miren cap a una altra banda’. Ridao ha recordat que es commemora el primer aniversari de la manifestació contra la sentència de l’estatut que va suposar un autèntic cop d’estat constitucional per part d’un TC ‘segrestat políticament, segons una expressió recent d’uns dels seus components, per si algú dubtava encara de la seva manca de legitimitat’. Així mateix, Ridao ha criticat que ‘al mateix temps que Mas rehabilita el PP, PSOE i PP engeguen una ofensiva centralista amb el pretext de la crisi’.

Solidaritat per la Independència va ser present ahir a la manifestació a Barcelona per rememorar el 10-J. El diputat i secretari general de SI, Uriel Bertran, va dir que, al seu parer, ‘el poble va en una bona direcció’ i va assegurar que el 10-J ‘continua i continuarà fins que al Parlament de Catalunya hi hagi una majoria política que pugui declarar la independència’. Per Bertran, assolir aquesta fita només és qüestió de temps perquè ja hi ha una majoria social que la demana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any