Zapatero, de cara al seu últim debat de política general

  • Es troba en la pitjor situació des que és al poder

VilaWeb
Redacció
28.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Luis Rodríguez Zapatero comença avui el seu sisè i últim debat de política estatal com a president del govern espanyol. La situació no pot ser pitjor: l’economia en crisi i prop de cinc milions de desocupats a tot l’estat; alts i baixos als mercats que afecten el deute espanyol; dures negociacions parlamentàries per a aconseguir suport; i, a sobre, la gran davallada del PSOE a les municipals i autonòmiques que han donat ales al PP perquè continuï demanant l’avançament de les eleccions estatals.

 

Zapatero aprofitarà aquest darrer debat per fer una crida a la ‘responsabilitat col·lectiva’ de tots els partits, governs autonòmics i municipals i agents socials amb vista a treballar per la recuperació econòmica i per la creació de llocs de feina, segons que va dir ell mateix fa uns quants dies, quan va explicar que el govern espanyol treballava ‘entre una desconfiança excessiva dels mercats i el descontentament dels ciutadans’ i, a més, ‘amb molt poc compromís de l’oposició’.

Zapatero vol centrar el discurs en la situació econòmica, l’estabilitat financera i les reformes, les encara no aprovades i les que ja ha començat a tirar endavant.

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al congrés espanyol, aprofitarà la intervenció per dir a Zapatero que, si no compleix l’acord amb la seva formació d’incloure les reivindicacions de la federació a la reforma de la negociació col·lectiva, CiU demanarà que s’avancin les eleccions.

Esquerra instarà Zapatero a rectificar la política econòmica i ‘l’ofensiva recentralitzadora’, segons que va dir el portaveu del partit al congrés, Joan Ridao. Segons Ridao, el president espanyol va començar la legislatura amb el suport de les classes populars i dels emprenedors i l’acabarà amb el suport de la banca i dels mercats.

ICV vol discutir les propostes de referèndums revocatoris, l’impost directe als bancs, el tancament de les centrals nuclears i la no-obligació de pagar la hipoteca un cop deixat l’habitatge.

Una de les peculiaritats del debat és que serà la primera vegada que el govern espanyol apareixerà acompanyat per l’anunciat successor a la candidatura del PSOE, el vice-president primer Alfredo Pérez Rubalcaba que, tanmateix, no farà cap paper en el debat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any