Cinc anys del segrest del soldat israelià Gilad Shalit

  • Associacions pro drets humans israelianes, palestines i internacionals demanen a Hamàs que l'alliberi

VilaWeb
Redacció
25.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa cinc anys que el moviment islamista Hamàs va segrestar a Gaza el soldat israelià Gilad Shalit, sense que se n’hagi sabut fins ara ni l’estat de salut ni les condicions de detenció. El jove sergent Shalit va ser capturat a la Franja de Gaza el 25 de juny de 2006 per un escamot de tres grups armats palestins. Un d’aquests grups és Hamàs, que controla la Franja i que demana al govern d’Israel l’alliberament d’uns quants presos palestins en canvi de Shalit. En el cinquè aniversari del segrest, ahir unes quantes organitzacions pro drets humans israelianes, palestines i internacionals van emetre un comunicat conjunt en què demanen la fi del ‘tracte cruel i inhumà’ a Shalit i sol·liciten a Hamàs que, fins que no l’alliberi, permeti al soldat comunicar-se amb la família i garantir-li l’accés al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

El comunicat és signat per B’Tselem, el Centre Palestí pels Drets Humans de Gaza, Amnistia Internacional, Human Rights Watch i vuit ONG més.

Per la seva banda, el Comitè Internacional de la Creu Roja va exigir dijous proves que Shalit és viu: ‘Cinc anys després de la captura del soldat a mans de grups armats palestins, el CICR està més preocupat que mai (…). En absència de senyals de vida de Shalit des de fa quasi dos anys, el CICR exigeix que Hamàs demostri que és viu.’ ‘L’absència total d’informació sobre Shalit és del tot inacceptable’, va declarar el director general del CICR, Yves Daccord.

El desembre de 2009 es va ser a prop de l’alliberament del soldat, però no va fructificar la negociació indirecta entre les parts, amb una mediació egípcia i alemanya. Es proposava d’intercanviar Shalit per un miler de presos palestins, però la negociació va fracassar per la falta d’acord sobre la identitat dels presos que s’havien d’alliberar i per la negativa d’Israel d’excarcerar palestins implicats en atemptats. Des d’aleshores, les converses es mantenen blocades.

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, de fet, va anunciar dijous que té la intenció d’endurir les condicions de detenció dels presos palestins en resposta a la negativa de Hamàs de permetre que la Creu Roja visiti Gilad Shalit.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any