Puig insisteix a defensar la intervenció dels mossos a l’acampada

  • Diu que no van saber valorar 'la violència amb què van reaccionar els concentrats'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2011 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha insistit avui a defensar la intervenció dels mossos d’esquadra a la plaça de Catalunya el proppassat divendres 27 de maig. En una compareixença al parlament, Puig l’ha justificada per raons de salubritat i de seguretat, ha afegit que no havien sabut valorar suficientment ‘el nivell de violència amb què van reaccionar els concentrats’. Ha admès que la intervenció no va anar com volien i ha lamentat que hi hagués ferits i que quedés malmesa la imatges dels mossos.

Puig ha explicat que des del dia 16 de maig no hi havia hagut cap manera de parlar amb algú que ho fes en representació dels acampats, perquè no hi havia cap portaveu ni interlocutor, i que el 26 de maig al migdia, el dia abans de la intervenció policíaca, van decidir d’acord amb el batlle, Jordi Hereu, que calia dur-la a terme. També ha defensat que es fes de dia, i no de nit, perquè es poguessin cooridnar més bé els cossos policíacs amb els serveis de neteja i perquè no s’interpretés que es volia desallotjar ningú ni fer res amb nocturnitat.

El conseller no ha exhibit el material gràfic que va dir que tenia per demostrar les agressions contra agents dels mossos d’esquadra, però ha insistit en l’actitud violenta que, segons diu, va mostrar una part dels concentrats. De fet, ha dit que no l’havien sabut preveure: ‘No es va valorar suficientment el nivell de violència amb què van reaccionar els concentrats’. I, tal com ja va dir el mateix dia de les càrregues, els mossos van intervenir quan ja feia estona que els concentrats van obstruir la sortida dels vehicles de la neteja de la plaça de Catalunya.

Ha reconegut que hi havia concentrats que feien una protesta passiva, però ha dit que de tota manera no es podia obstruir l’acció de la policia. ‘Quan la policia ordena, ho sento, però s’ha d’obeir, no és optatiu’, ha reblat.

Ha lamentat que hi hagués ferits i que es malmetés la imatge dels mossos, però considera que la finalitat de l’operació es va aconseguir, perquè es va retirar el material que hi havia a la plaça i que es considerava potencialment perillós.

Hi va haver més de 120 atesos pels serveis d’emergència el 27 de maig.

Manifest de la FAVB

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha presentat un manifest demanant el cessament de Puig i la retirada dels subfusells de pilotes de goma. Aquest manifest ha rebut el suport d’una quarantena d’entitats.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha començat una actuació d’ofici per a investigar si l’actuació de la policia fou proporcionada o no. Però els observadors jurídics de l’anomenat ‘Legal Team’ ja han dit que consideraven que s’havien vulnerat drets fonamentals durant l’escomesa. En un dictamen (pdf) fet públic ahir conclouen que es van vulnerar drets com el de la integritat física, de la tutela judicial efectiva, de rebre informació veraç, de la propietat i de la lliure circulació. També retreuen al conseller Felip Puig que legitimés la violència física dels antiavalots contra manifestants que oferien resistència passiva: ‘És un retrocés de moltes dècades i vulnera la integritat moral i els tractats internacionals’, va dir l’advocat Àlex Solà, que va fer de mitjancer el dia de l’actuació dels mossos.

Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès sis denúncies i hi ha una querella presentada a un jutjat de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any