Islàndia jutja l’ex-primer ministre per la crisi

  • La fiscalia l'acusa de violar la llei sobre responsabilitat dels ministres per ignorar els avisos sobre la crisi dels bancs

VilaWeb
Redacció
07.06.2011 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primer ministre islandès, Geir H. Haarde, afronta a partir d’avui un judici per presumpta negligència en la gestió de la crisi durant el seu mandant. Fou l’octubre de 2008 quan els bancs van fer fallida i van dur Islàndia a la pitjor crisi de la seva història, per la qual va haver de recórrer a l’FMI i que ha suposat un augment d’impostos i una forta retallada de la despesa pública. La fiscalia acusa l’ex-primer ministre de violar la llei sobre responsabilitat dels ministres per no fer cas als avisos rebuts sobre una crisi imminent dels bancs islandesos.

La fiscalia diu que Harrde no va adoptar cap mesura per mirar de reduir els efectes del col·lapse bancari ni va pressionar els bancs perquè venguessin els actius i disminuïssin els riscos. Avui es confirmarà l’acusació a Harrde, que ara tindrà un termini per presentar al·legacions, de manera que és possible que el judici no comenci fins passat l’estiu.

Haarde va dimitir dos mesos després de la crisi, arran de la pressió popular perquè abandonés el càrrec, i els partits d’esquerra governen amb majoria absoluta des del 2009. Els islandesos s’han negat a pagar el deute contret pels seus bancs reclamat per la Gran Bretanya i els Països Baixos, i així ho han manifestat en dos referèndums. Paral·lelament, la justícia ha encausat diversos banquers implicats en les fallides i els ha empresonat. Per la seva banda, el parlament islandès va decidir encausar l’ex-primer ministre Harrde fa uns mesos, després de consultar un informe de la comissió investigadora per determinar les responsabilitats en la crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any