L’acord monetari entre Andorra i la Unió Europea se signarà d’ací a pocs dies

  • És un dels últims tràmits de la reforma andorrana per a deixar de ser un paradís fiscal

VilaWeb
Redacció
06.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La signatura de l‘acord monetari entre Andorra i la Unió Europea només depèn d’una data que convingui tant al cap del govern andorrà, Antoni Martí, com al comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la Unió, Olli Rehn. En tot cas, la signatura es farà, d’acord amb les previsions, abans de final de més. Aquest és un dels últims tràmits de la reforma fiscal que Andorra va emprendre l’any 2004 amb el propòsit de deixar de ser un paradís fiscal i d’equiparar-se fiscalment als estats de la Unió Europea.

El conveni obligarà Andorra a adoptar el sistema fiscal comunitari, amb la legislació i les directives vigents en el sistema bancari europeu, i a establir mesures de control contra l’emblanquiment i la falsificació de diners. I permetrà, en un futur, d’encunyar euros andorrans.

Canvis en el text inicial

L’executiu andorrà va presentar no fa pas gaire un memoràndum a la Unió Europea que introduïa alguns canvis en el text inicial de l’acord. Ben entès, segons el ministre d’Afers Estrangers, Gilbert Saboya, són petites matisacions i aclariments sobre el lliure establiment d’entitats bancàries al país que en cap cas no faran perillar la signatura de l’acord.

El text fou ratificat 10 de febrer d’enguany per les delegacions andorrana i europea, presidides per l’ambaixadora a la Unió Europea, Eva Descarrega, i pel cap d’Unitat de la Direcció General d’Afers Econòmics i Finances de la UE, Benjamin Angel. I ara la signatura del cap de govern i del comissari europeu significa el pas previ a la ratificació final de l’acord, que s’haurà de fer al Consell General.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any