Els objectes personals d’Unabomber, a subhasta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El matemàtic nord-americà Theodore John Kaczynski no és gaire conegut pel seu nom real. Però sí amb el seu àlies, Unabomber. De 1978 a 1995, Kaczynski va enviar des d’una cabana al mig del bosc a Montana setze cartes bomba a universitats i aerolínies (UNiversity and Airline BOMber), amb el resultat de tres morts i vint-i-tres ferits. Quinze anys després de la seva detenció, Unabomber torna a ser notícia perquè la justícia nord-americana ha decidit subhastar per internet, fins el 2 de juny, una seixantena d’objectes personals de Kaczynski: ulleres de sol, cartes manuscrites, tasses de te, destrals, sabates, bosses, tisores, impermeables, la màquina d’escriure… Els diners que se n’obtinguin, es destinaran a compensar les víctimes.

Investigació complicada

El 24 d’abril de 1995, Kaczynski va enviar una carta a The New York Times on prometia aturar la campanya de bombes si algun mitjà de comunicació de massa publicava el seu manifest ‘La societat industrial i el seu futur‘, on exposava el seu rebuig a la societat tecnològica i industrialitzada.

El 19 de setembre de 1995 es va publicar a The Washington Post i The New York Times, amb l’esperança que algú reconegués l’estil d’escriptura. No van ésser els especialistes de l’FBI, embrancats en una de les investigacions més complicades de la seva història, els qui van reconèixer la cal·ligrafia i les idees expressades al manifest, sinó el germà de Kaczynski. El van arrestar el 3 d’abril de 1996.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any