La manifestació contra les retallades crispa la campanya al Principat

  • Desenes de milers de manifestants van recórrer ahir el centre de Barcelona · CiU qualifica d'hipòcrites PSC, ERC i ICV i els culpa d'haver deixat la Generalitat en una situació límit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després del tens debat entre els candidats a la batllia de Barcelona, la manifestació d’ahir convocada pels sindicats contra les retallades va acabar de crispar encara més la campanya electoral entre els partits del Principat. Amb el lema ‘Prou retallades. Defensem els serveis públics’, entre trenta i cinquanta mil manifestants van recórrer ahir els carrers de Barcelona convocats pels sindicats i més de dues-centes entitats.

Diversos partits van acudir a la manifestació i van demanar el vot de manera directa, contraposant-lo a les retallades del govern de CiU a la Generalitat, els uns, i també a la política de Zapatero a Madrid, els altres. Els partits que hi van tenir més presència van ser estat Inciativa i Esquerra, representats pels seus caps de llista per Barcelona (Gomà i Portabella) i alts càrrecs del partit, com Herrera i Ridao. El PSC, conscient que una part de la protesta se centrava també en la gestió de Zapatero, hi va tenir una presència més discreta. Igual que el PP, qui, això sí, va aprofitar per atacar de valent els socialistes. Ambdós partits hi van repartit banderoles amb els seus logotips, però no hi va assistir cap alt representant del partit. 

Herrera i Gomà (ICV) Herrera van fer una crida als votants a ‘no donar un xec en blanc’ a CiU per a fer més retallades. I Portabella va recordar que les retallades tenen dos responsables: el govern socialista de Madrid i el govern convergent de la Generalitat. I va afegir que, amb un estat propi, es resoldrien moltes de les qüestions sobre les quals es protestava. També hi han participat uns quants membres de la CUP.

CiU, per la seva banda, per boca d’Oriol Pujol, va acusar els PSC, ERC i ICV d’hipòcrites, acusant-los de ser els responsables de les retallades per haver deixat una Generalitat amb les finances trencades. Trias va qualificar d’electoralista i vergonyosa la presència dels dirigents del tripartit a la manifestació. I va posar com a exemple el batlle Hereu, de qui va dir que no havia anat a la marxa perquè tenia vergonya en tant que reponsable d’haver propiciat aquesta situació.

Mas demana responsabilitat als sindicats i que no es radicalitzin

Poques hores després de la manifestació, el president de la Generalitat, Artur Mas, va valorar la manifestació i va demanar responsabilitat als sindicats. Pel president, les retallades són necessàries per a mantenir l’estat del benestar i per això, va dir, cal comptar amb els sindicats. Uns sindicats que, per Mas, no es poden radicalitzar (àudio).

Ho va dir a Gavà en una visita a una promoció d’habitatges construïda pel sindicat USOC, un dels pocs sindicats que no va donar suport a la manifestació. Segons Mas, aquesta tasca responsabilitat dels sindicats és fonamental tant per al país com per a ells mateixos. ‘Aquells sindicats que tinguin tendència a radicalitzar qualsevol tipus de posició probablement aniran perdent suport per part dels treballadors; i els que entenguin la seva part de responsabilitat, sortiran reforçats’, va dir.

Mas, que va reiterar que el govern faria ‘tots els deures que li toca fer’, va dir que a Europa els països que en aquests moments desfan l’estat del benestar ‘són aquells que van acumular deutes excessius perquè no van saber gastar amb prudència; i ara abaixen pensions i sous en picat i privatitzen serveis públics’. I va afegir, irònic, que el tripartit no hauria de parlar tant després de deixar ‘un forat de 7.500 milions d’euros a la Generalitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any