La seguretat, les retallades i la crisi centren un tens debat entre els candidats de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.05.2011 - 00:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els principals candidats a la batllia de Barcelona, Jordi Hereu (PSC), Xavier Trias (CiU), Alberto Fernández Díaz (PP), Ricard Gomà (ICV-EUiA), i Jordi Portabella (UxB) van protagonitzar ahir un tens debat electoral, sense un guanyador clar, als estudis de TV3 (vídeo del debat). Amb interrupcions i confrontacions constants, la seguretat, les retallades socials i la crisi van centrar-ne els principals punts. Jordi Hereu i Xavier Trias van es van acusar de ser els delegats de Zapatero i Mas, respectivament, fins al punt que Hereu va mostrar una foto de Trias amb Aznar per alertar d’un hipotètic pacte CiU-PP. Tots els candidats van acusar Fernández Díaz de tenir una visió apocalíptica de Barcelona amb el seu discurs sobre seguretat i immigració, mentre que Portabella va reptar Trias a dir que no pactaria amb el PP, demanda que el candidat convergent no va respondre.

Durant el debat, els candidats de d’UxB, CiU i PP van coincidir a l’hora d’atacar Hereu sobre diversos aspectes de la gestió municipal, mentre que el candidat socialista i Gomà, poc discordants entre ells, van defensar en tot moment l’obra de govern. Portabella va acusar Hereu de no tenir ni projecte ni model de ciutat i va justificar així la no reedició del tripartit municipal al 2007.

Seguretat

En el bloc dedicat a la seguretat, Fernández Díaz va dir que Barcelona era ‘xauxa’ per als delinqüents i que els ‘okupes, antisistemes i radicals’ havien fet disparar un 25% la delinqüència, reclamant més policies i mà dura. Gomà va lamentar que el PP tingués una visió exclusivament policíaca de la seguretat i va dir que un barri segur és aquell on la gent que hi viu té habitatge i feina. Portabella, per la seva banda, va dir que efectivament faltaven més mossos i més guàrdia urbana, punt en el que va coincidir amb Trias, però va puntualitzar que amb això no n’hi havia prou i que calia treballar per corresponsabiltat de tots els barcelonins, la justícia municipal i fer tots els possibles perquè tothom pugui pagar les factures. Trias, per la seva banda, va acusar Hereu de fer una molt mala gestió de la guàrdia urbana.

Les retallades

En el bloc dedicat a les polítiques socials, Hereu va insistir novament en els lligams entre Trias i el govern de la Generalitat i va alertar de possibles retallades a Barcelona. Trias va replicar afirmant que Hereu feia un ‘acudit perquè durant tots aquests anys l’Ajuntament de Barcelona sempre ha estat l’últim de la cua en polítiques socials’. I va advertir Hereu que si es dedicava únicament a enfrontar-se amb el govern de la Generalitat per extreure’n beneficis electorals, no li anirien bé les coses, car per a fer bones polítiques socials cal coordinar-se també amb el govern.

Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz va lamentar el ‘discurs autocomplaent’ de PSC i ICV i va posar exemples del que considera mancances de les polítiques socials, com ara ‘una llista d’espera per a beques menjador d’entre dues i tres setmanes i 28.000 persones esperant l’aplicació de la llei de dependència’. Per Fernández Díaz, Hereu ‘es creu les mentides de la seva publicitat institucional’.

Portabella va criticar amb duresa la política d’habitatge de l’Ajuntament, fent-ne responsable tant el PSC com ICV. Va lamentar que no s’hagués arribat a mitjanes europees ni en habitatge públic ni en el parc de lloguer. Gomà va reconèxier problemes d’accés a l’habitatge però va defensar la feina feta en aquest àmbit per l’Ajuntament. I Trias va qualificar de misèria els vuit mil habitatges de protecció oficial construïts aquesta legislatura i va proposar la creació d’un parc públic.

Amb cotxe oficial, moto i taxi

Els alcaldables de PSC, CiU i UxB van arribar a TV3 amb cotxe oficial, acompanyats pel seu equip. El candidat del PP, en canvi, va fer-ho amb la seva moto particular; i Gomà arribà acompanyat amb els seus col·laboradors més propers amb taxi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any