Mas-Colell desestima la via judicial per reclamar el fons de competitivitat

  • El govern espanyol no aprova els plans de dèficit de Catalunya, el País Valencià i les Illes

VilaWeb
Redacció
28.04.2011 - 13:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha avisat el govern espanyol que la Generalitat serà pesada en la reclamació del pagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat; ha apostat per la pressió política per aconseguir-ho, desestimant la proposta del PSC de denunciar a la justícia el govern espanyol si no paga el que deu. I ha afegit que aquesta demanda és un clamor de moltes altres autonomies.

El Consell de Política Fiscal i Financera va servir per formalitzar la negativa del govern espanyol a aprovar els plans de reequilibri econòmico-financer de Catalunya, del País Valencià i de les Illes. La vice-presidenta del govern espanyol, Elena Salgado, va explicar que aquests plans s’aprovarien en una altra reunió que es farà després de les eleccions municipals del 22 de maig.

L’esperat Consell de Política Fiscal i Financera es va tancar sense cap mena d’acord i amb la negativa del govern espanyol a pagar els diners que deu, tant a Catalunya com a les Illes, del fons de competitivitat. Aquest va ser el resum que en va fer el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, a la sortida de la reunió, que va ser molt tensa.

Tot i això, va assegurar que la Generalitat reivindicaria fins a ‘l’últim dia’ el pagament del fons de competitivitat durant aquest exercici. Segons el conseller, la posició del Ministeri d’Economia espanyol, que nega la bestreta del fons d’enguany, és ‘força tancada a una expectativa raonable de les comunitats autònomes’. Per tant, assegura Mas-Colell, el govern complirà l’objectiu de dèficit del 2012, però el del 2011 dependrà dels ingressos.

La vice-presidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, va justificar el no-pagament del fons de competitivitat amb l’argument que les comunitats ‘reben una quantitat superior als 11.000 milions d’euros addicionals compromesos amb el nou sistema de finançament i, per tant, no es donen les circumstàncies perquè l’estat faci una bestreta d’aquest fons’.

Poques hores abans de la reunió, els partits catalans havien votat units al senat sobre la qüestió: els senadors del PSC, i també els del PP, van votar ahir en favor de la moció presentada per Esquerra, en nom de l’Entesa Catalana de Progrés, de la qual formen part els socialistes, de manera que es va aprovar.

El govern català havia fet una crida al PSC i al PP perquè abonessin a Madrid la reclamació del fons de competitivitat sense reserves i perquè fessin pinya amb CiU, Esquerra i Iniciativa. Tant socialistes com populars, que poden desblocar el mes de juny vinent l’aprovació del pressupost, van dir que ho farien, però van marcar una certa distància amb les posicions del govern.

Ara, el PSC va avisar que al congrés espanyol no era gens clar que es desmarqués del PSOE. Els socialistes, de fet, van instar el govern català a portar el govern espanyol als tribunals perquè pagui el fons de competitivitat. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va replicar-los que l’única via per a garantir el cobrament del fons de competitivitat enguany era la via política, perquè la dels tribunals era molt lenta: ‘Si hi ha voluntat política, això pot ser molt més ràpid que no la via judicial, i les nostres necessitats van massa justes de temps per a esperar un procés judicial que sabem que es pot eternitzar.’ Pujol, que va celebrar que el PSC s’hagués desmarcat del PSOE al senat per defensar que Catalunya cobri el fons de competitivitat, va emplaçar els socialistes a mantenir el mateix compromís al congrés.

El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, havia recordat que hi ha comunitats, com la de Madrid, que havien amenaçat de fer-ho. ‘Són diners que seran deguts a final d’any, que s’han de pagar, que Catalunya té la potestat d’incorporar en la seva previsió d’ingressos als pressupostos; fins i tot, i no sabem per què no ho ha fet, hi ha la reclamació per la via contenciosa-administrativa.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any