‘Afectats per la Hipoteca i la Crisi’ ja és una realitat a Sabadell

  • Més de 40 persones, entre afectades i solidàries, decideixen 'plantar cara al frau hipotecari i als desnonaments' en una primera trobada considerada 'un èxit rotund' pels seus organitzadors

VilaWeb
Redacció
25.03.2011 - 15:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de la ‘Plataforma d’Afectats per la Hipoteca’ de Barcelona i Terrassa, prop de deu famílies directament afectades, membres de la FAIV i persones solidàries han participat del naixement de l’organització que pretén teixir l’ajuda mútua, l’assessorament col·lectiu, l’aturada dels desnonaments i les mobilitzacions ‘necessàries per a l’urgent regulació legislativa de la dació en pagament’.

Sabadell ja gaudeix d’una estructura organitzativa per a fer front a ‘una problemàtica col·lectiva -i no individual- de la quantitat creixent d’execucions hipotecàries i desnonaments que la nostra societat està patint, fruit d’un frau hipotecari generalitzat per part de les entitats bancàries’, tal i com explica un membre de l’incipient col·lectiu de Sabadell. AHCS neix de la necessitat de fer front a un conflicte social de forma col·lectiva.

Moltes de les persones afectades de Sabadell acudien a la PAH de Barcelona, que ja porta dos anys en lluita o, fins i tot, a la de Terrassa, que treballa des de fa uns vuit mesos. Alguns dels afectats agraeixen i impulsen el col·lectiu a Sabadell des del qual podran ‘treballar molt més còmodament i, alhora, fomentar la solidaritat i la mobilització a la seva pròpia ciutat, colze a colze amb els veïns que pateixen la mateixa estafa immobiliària’. D’aquesta manera AHCS procura facilitar l’organització a nivell municipal i exigirà respostes i solucions a l’administració local a la que considera còmplice de la gestió que les entitats bancàries duen a terme dels contractes hipotecaris que van concedir ‘irresponsablement’.

A la primera trobada del col·lectiu ja hi van assistir prop de deu famílies que van poder exposar els seus casos particulars; Tots ells van compartir l’experiència d’haver-se sentit enganyats quan van firmar el contracte de compra, la impossibilitat material de pagar el deute que se’ls imputa i una intensa impotència ‘quan veiem que el govern dóna suport a la banca’.

Organització i mobilitzacions

El col·lectiu exposa la seva organització en tres eixos de treball oberts: la realització d’accions i mobilitzacions per aturar els desnonaments i per denunciar la problemàtica i els responsables de la mateixa, l’assessorament col·lectiu a nivell jurídic i l’assoliment d’una incidència política per a fer efectives les propostes de regulació legislativa.

La primera mobilització d’AHCS ja està programada i tindrà lloc el proper dimecres 30 de març a les 9.30h del matí al carrer Aribau, 34 de Sabadell; data i lloc en el que ja hi ha establert l’ordre de desallotjament d’una família sabadellenca. El col·lectiu fa una crida per aturar el desnonament denunciant ‘aquesta vulneració sistemàtica dels drets més elementals’.

La negativa socialista

Aquest passat dimecres, la PAH va mobilitzar-se amb una cassolada davant del Parlament de Catalunya per aconseguir que el mateix instés al govern espanyol a aprovar la dació en pagament. La mesura fou negada, paral·lelament al debat del Parlament, al Congrés dels Diputats amb una negativa rotunda de la ministra d’economia de l’Estat Espanyol. Mentrestant, les persones afectades i solidàries no aturen les mobilitzacions i es multiplica la descentralització de la lluita arreu dels municipis catalans.

Al vídeo entrevistem la Lucía, membre de la PAH de Barcelona, que ens explica breuement la seva experiència organitzativa a la plataforma. També xerrem amb Maria que relata de primera mà com es disposa a afrontar el desnonament que l’espera –a ella i a tota la seva família- el proper dia 30. I per últim, l’Emma representa AHCS i ens introdueix en el procés de naixement d’aquesta nova organització de solidaritat i ajuda mútua a la nostra ciutat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any