Grups de defensa dels Drets Humans denuncien l’actuació criminal de les tropes de Gaddafi

  • Human Rights Watch i Amnistia Internacional investiguen casos de repressió contra civils a Líbia · El TPI té previst de presentar un informe sobre crims contra la humanitat al maig

VilaWeb
Redacció
16.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Associacions de defensa dels Drets Humans asseguren que tenen proves de crims molt greus comesos per les forces de seguretat líbies. Human Rights Watch, per exemple, en té de desaparicions i d’homicidis de civils i de manifestants. Un assessor de l’organització internacional, Fred Abrahams, assegura que la repressió pot exacerbar-se, si la ciutat de Bengasi cau a mans de l’exèrcit lleial a Gaddafi.

Donatella Rovera, que investiga desaparicions i assassinats a Bengasi per compte d’Amnistia Internacional, té identificats molts abusos. ‘Investiguem els casos de nois que van al front i no en tornen… Minyons de catorze-quinze anys que desapareixen, i no se’n sap res més… Totes les sospites apunten a les forces de Gaddafi, que els capturen i se’ls emporten’, diu.

Amnistia Internacional també denuncia la persecució d’intel·lectuals, periodistes, blocaires i activistes perseguits, detinguts i torturats. ‘Investiguem aquests casos i els d’assassinats indiscriminats fora de les protestes i manifestacions.’

El fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, Luis Moreno-Ocampo, també investiga crims contra la humanitat comesos per les forces lleials a Gaddafi, i compta presentar un dictamen amb el resultat de la investigació, segurament el 4 de maig propvinent. La setmana passada Moreno-Ocampo va fer saber que la seva oficina tenia l’ajut de la Interpol i els dossiers de testimonis oculars que han abandonat el país, i que disposava d’imatges per satèl·lit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any