El G8 evitarà pronunciar-se sobre cap zona d’exclusió aèria a Líbia, segons Reuters

  • L'agència ha tingut accés a l'esborrany del comunicat · El G8 i el G20 es reuneixen a França

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 15:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Afers Estrangers del G8 tenen pensat d’advertir avui al dirigent libi Muammar al-Gaddafi que assumeixi ‘dures conseqüències’ per violar els drets bàsics del seu poble, tot i que evitaran qualsevol menció a la creació d’una zona d’exclusió aèria a Líbia, segons l’esborrany a què ha tingut accés Reuters del comunicat de les grans potències mundials del G8 i el G20, reunides avui a França

El text, que encara pot ser retocat abans que acabi la reunió d’avui a París, insta el Consell de Seguretat de l’ONU a augmentar la pressió, si cal amb mesures econòmiques, per fer que Gaddafi deixi el poder.

El primer paràgraf del text que feia referència a l’exclusió aèria ha estat retirat i els ministres es limitaran a aplaudir qualsevol mesra que adopti el consell de seguretat per protegir la població líbia d’atacs de les forces de Gaddafi. La menció a l’exclusió aèria tenia el suport de França i el Regne Unit, però Rússia i Alemanya l’ha vetada, segons Reuters.

El cap de setmana passat la Lliga Àrab va instar l’ONU a imposar una zona d’exclusió aèria a Líbia. Aquesta era una de les tres condicions exigides per l’OTAN abans de controlar l’espai aeri libi, i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides es va tornar a reunir ahir per parlar-ne.

L’ambaixador rus a l’ONU, Vitaly Txurkin, va explicar al final de la reunió que s’havien discutit alguns aspectes de la possibilitat d’imposar una zona de restricció aèria, però que encara s’havien de dilucidar qüestions fonamentals –per exemple, qui imposarà aquesta zona de restricció, i com–, que encara no tenen resposta. Rússia vol més detalls sobre aquesta zona d’exclusió abans de decidir el seu vot, i no se sap quan hi haurà la pròxima reunió del Consell.

Sobre la reunió d’ahir, l’ambaixador francès a l’ONU, Gérard Araud, va precisar que s’havien discutit qüestions generals basades en la resolució 816 del Consell de Seguretat, que havia decretat la zona d’exclusió aèria de Bòsnia. ‘La resolució de Bòsnia va ser molt simple’, va dir Araud, després de recordar que el Consell de Seguretat havia de donar una ‘autorització política, no pas traçar una estratègia militar’.

Mentrestant, les forces de Muammar al-Gaddafi van llançar ahir atacs aeris contra la ciutat rebel d’Ajdabia, a l’est del país, i van atacar Zuwarah, un dels darrers bastions dels insurgents a l’oest. Aquests darrers dies l’ofensiva del dictador ha fet retrocedir els insurgents més de 150 quilòmetres a l’est. Els opositors no tenen mitjans per a contrarestar els atacs de l’exèrcit i per això demanen una zona d’exclusió aèria, que implicaria el bombardament de les defenses antiaèries líbies per les forces internacionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any