El govern japonès avisa que el nombre de víctimes serà ‘extremadament alt’

  • La policia ja ha confirmat més de sis-cents morts · El sisme, de 8,9 graus, és el més fort de la història del Japó i el cinquè a tot el món

VilaWeb
Redacció
11.03.2011 - 22:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern japonès ha avisat que el nombre de víctimes del terratrèmol de 8,9 graus a l’escala de Richter que va sacsejar ahir divendres la costa nord-est del Japó i que va causar un fort tsunami al Pacífic serà ‘extremadament alt’. La policia ja ha confirmat la mort de més de sis-centes persones, i algunes fonts parlen de mil vuit-cents morts i desapareguts. Sols al municipi de Minamisanriku hi ha més de nou mil desapareguts, tot i que les autoritats creuen que molts habitants n’han fugit per mitjans propis. Paral·lelament, els danys econòmics del tsunami són de moment incalculables. Un terç de la ciutat de Kesennuma es troba sota l’aigua i Sendai ha quedat gairebé arrasada per les onades de fins a deu metres d’altura d’ahir.

Google ofereix un cercador de persones en anglès i en japonès per a contactar amb la gent que hi ha al Japó. L’alerta per tsunami es va ampliar a una vintena de països del Pacífic, des d’Austràlia fins a l’Amèrica Llatina. Amb tot, ha causat danys menors i, de fet, només es compta de moment una víctima mortal: una persona que mirava l’arribada de les onades a Califòrnia.

Al Japó, els aeroports, entre els quals hi ha els dos principals de Tòquio, i el tren bala de la capital han hagut de parar l’activitat. Moltes carreteres també han quedat malmeses; hi ha nombrosos edificis incendiats i quatre plantes nuclears han deixat de funcionar. Segons l’agència de notícies Kiodo, hi ha hagut un incendi a la central nuclear de la ciutat d’Onagawa. En aquest sentit, el Japó ha decretat l’estat d’emergència per una fallada en el sistema de refrigeració d’una nuclear, tot i que fonts oficials insisteixen que no hi ha hagut cap fuita radioactiva.

Enmig de noves rèpliques, Tòquio pateix talls constants d’electricitat i dificultats en les comunicacions telefòniques. En alguns punts de la ciutat hi ha hagut focs. Les autoritats han aturat els trens bala i mantenen tota la flota marítima a port.

El sisme més fort de la història del Japó

L’hipocentre del sisme s’ha situat a l’oceà Pacífic, a cent trenta quilòmetres de la península d’Ojika i a una profunditat de deu quilòmetres, i va tenir lloc divendres a les 14.46, hora local (tres quarts de set del matí a casa nostra). Els sismòlegs diuen que aquest terratrèmol és el més fort que ha viscut el Japó en la seva història, i el cinquè més greu de tot el món, des que es mesuren els sismes.

La costa japonesa al nord-est de l’oceà Pacífic, anomenada Sanriku, acostuma a ser escenari de terratrèmols i tsunamis. Dimecres mateix hi va haver un terratrèmol de 7,2 graus. El 1933, un terratrèmol de 8,1 graus va causar tres mil morts. L’any passat, unes quantes instal·lacions pesqueres van resultar malmeses per un tsunami causat per una forta tremolor a Xile.

Els terratrèmols són habituals al Japó, una de les àrees sísmiques més actives del món. Un 20% dels terratrèmols de més de 6 graus al planeta es registren en aquesta zona.

L’ONU ofereix suport al Japó

El secretari general de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki Moon, va dir ahir a la tarda que el món viu ‘amb horror’ la tragèdia causada pel terratrèmol i va oferir ajuda humanitària a totes les zones afectades. Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, també ha ofert ‘tota l’ajuda necessària’ al Japó per afrontar aquesta tragèdia. Obama ha expressat el condol ‘al poble japonès, particularment a tots els qui han perdut algú al terratrèmol’.

Hores abans, el primer ministre japonès, Nato Kan, havia demanat calma a la població i ajuda a les organitzacions internacionals. Kan va explicar que el govern havia constituït un grup d’emergència i havia declarat l’estat d’alarma nuclear, car l’onada ha afectat una central nuclear.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any