‘L’europeu necessita sentir-se bo, però converteix l’africà en un pidolaire’

  • Entrevista amb l'antropòleg Gustau Nerín, que acaba de publicar 'Blanc bo busca negre pobre'

VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’antropòleg i africanista Gustau Nerín, resident a Bata (Guinea Equatorial), fa una critica ferotge a les mitificada cooperació internacional en el seu darrer llibre, ‘Blanc bo busca negre pobre‘ (La Campana). En aquesta entrevista amb VilaWeb TV, Nerín reflexiona sobre el model de cooperació que ell mateix ha vist de ben a prop. ‘La cooperació canalitza un gran messianisme, un sentiment de superioritat de l’europeu, que necessita sentir-se bo, però converteix l’africà en un pidolaire’, rebla.

En l’entrevista, Nerín critica la visió paternalista amb què es planteja la cooperació internacional amb els països africans; la manca de viabilitat de molts projectes i el descontrol sobre el finançament d’aquests. Segons diu, es fan els projectes sense pensar en les necessitats reals dels africans. I afegeix, sobre aquestes necessitats: ‘La qüestió bàsica és lluitar perquè els africans puguin vendre els seus productes, perquè puguin accedir d’una manera més justa a les patents, perquè tinguin unes relacions comercials més estables, perquè no hi hagi complicitats amb governs corruptes’.

Podeu llegir un fragment del primer capítol del llibre en aquest avançament editorial que us va oferir VilaWeb fa uns quants dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any