Dimiteix el ministre de Defensa alemany per l’escàndol de plagi a la seva tesi doctoral

  • Karl-Theodor zu Guttenberg, a qui els experts apuntaven com a futur canceller, acaba amb la seva carrera política

VilaWeb
Redacció
01.03.2011 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministre de Defensa alemany, Karl-Theodor zu Guttenberg, ha dimitit del seu càrrec, després de l’escàndol causat pel plagi a la seva tesi doctoral. Zu Guttenberg era el polític més ben valorat pels ciutadans alemanys i es donava per fet que seria el successor de la cancellera Angela Merkel. El ministre va reconèixer ‘greus errors’ en la seva tesi doctoral, que va obtenir fa més de set anys a la prestigiosa universitat alemanya de Bayreuth, i va renunciar al seu títol de doctor.

Zu Guttenberg ha donat les gràcies a ‘gran part de la ciutadania alemanya’, als soldats, els seus companys de partit i la cancellera Merkel en el moment en què feia ‘el pas més dur’ de la seva vida.

‘Sempre he estat disposat a lluitar, però he assolit els límits de les meves forces’. Amb aquestes paraules ha conclòs Zu Guttenberg el discurs en què anunciava que dimitia. Ha apel·lat a la ‘responsabilitat’ que requereix el seu càrrec i ha dit que s’aplicava aquelles conseqüències que hauria esperat dels altres.

Karl-Theodor zu Guttenberg va reconèixer ‘greus errors’ en la seva tesi doctoral, però va negar que hagués plagiat de manera conscient. La investigació, però, va concloure que havia copiat paràgrafs sencers sense citar les fonts.

Zu Guttenberg, de 39 anys, era el polític més ben valorat per la ciutadania alemanya i les enquestes li feien costat fins i tot després de l’escàndol per plagi. El fins ara ministre de Defensa, membre de la Unió Social Cristiana de Baviera (la branca bavaresa de la CDU de Merkel), apuntava a convertir-se en el successor de la cancellera. La seva popularitat i el seu caràcter l’havien convertit en un dels principals candidats per governar Alemanya en el futur.

La reforma de l’exèrcit

El ministre de Defensa dimiteix en un moment de canvis i enmig del conflicte a l’Afganistan. El ministeri ha de dur a terme una important reforma de l’exèrcit, amb una reducció de soldats i una retallada de pressupost. El govern alemany també ha de gestionar la reforma del servei militar, que ha de deixar de ser un servei obligatori. Zu Guttenberg ha dit que marxava amb la reforma de l’exèrcit suficientment avançada perquè el seu successor pugui continuar fent la feina. L’escàndol pel plagi en la tesi doctoral també havia fet que 30.000 acadèmics escrivissin una carta a Angela Merkel per queixar-se que la cancellera protegís Zu Guttenberg en comptes de condemnar el plagi en el seu doctorat.

El ministre baró

Zu Guttenberg és baró i membre d’una saga política; i és casat amb la néta del polític considerat el fundador de l’estat alemany modern, Otto von Bismarck. En l’anterior legislatura, Zu Guttenberg havia estat al capdavant del ministeri d’Economia i va arribar a Defensa després de la renúncia del seu antecessor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any