El 45% dels catalans votaria sí en un referèndum d’independència

  • Els independentistes es tripliquen en deu anys · Un estudi d'ESADE i de la Fundació Carulla analitza els valors dels catalans i constata una davallada de l'autonomisme en favor de l'independentisme i de l'espanyolisme

VilaWeb
Redacció
24.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El suport a l’independentisme s’ha triplicat, gairebé, a Catalunya en deu anys, segons un estudi de l’escola de negocis ESADE i de la Fundació Carulla, ‘Valors tous en temps durs‘. L’estudi conclou que l’autonomisme minva en favor de l’independentisme i de l’espanyolisme. El suport a la independència era del 21% l’any 2009, data final de l’estudi, i del 8% l’any 2000. Ara, el 45% dels catalans votaria sí en un referèndum d’independència de Catalunya.

L’enquesta base de l’estudi, feta a dues mil persones, es va completar abans de la sentència del Tribunal Constitucional. L’autonomisme, l’opció preferida d’un terç dels enquestats, passa del 49% l’any 2000 al 27% el 2009.; i els favorables a reforçar els vincles amb Espanya passen del 18% al 24,7% en aquest mateix període.

La feina comença a baixar com a valor central

‘Defensen la moral tradicional, són els més religiosos i situen la feina per sobre l’oci’, expliquen els autors de l’estudi. ‘Un 28,4% de catalans compleixen aquestes característiques. Són els anomenats neoconservadors i són el grup més nombrós de Catalunya.’ Però l’estudi fa veure que aquests últims deu anys la feina ha començat a deixar de ser el centre de la vida dels catalans, que ara tendeixen a valorar més  els horaris flexibles i al lleure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any