Catalunya Nord s’acomiada de Jordi Barre

  • El funeral s'ha fet avui al matí a la catedral de Perpinyà · Moltes iniciatives recorden la figura del cantant nord-català més representatiu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.02.2011 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un miler llarg de persones, entre les quals diverses autoritats, artistes i representants de diferents àmbits culturals, han acomiadat avui Jordi Barre a la catedral de Perpinyà. La cerimònia religiosa, feta en la major part en francès, ha estat retransmesa a fora de la catedral per tots aquells que no hi han pogut entrar, car s’ha omplert de gom a gom. El fèretre envoltat amb la bandera catalana ha sortit de la catedral acompanyat de la cobla Mil·lenària, que ha interpretat el Cant dels Ocells i la Santa Espina. Ja a fora, tots els assitents han dedicat un últim i llarg aplaudiment al cantant nord-català més representatiu.

Des de dijous, la bandera del Castellet de Perpinyà ha onejat a mig pal, per decisió del batlle de la ciutat, Jean-Marc Pujol, en reconeixement de Jordi Barre. El cantant més emblemàtic de Catalunya Nord es va morir dimecres al vespre a noranta anys. A la capital del Rosselló, on ahir hi va haver tot el dia la capella ardent de Barre, s’ha fet avui a dos quarts de deu del matí, a la Catedral de Sant Joan.

Barre, posteriorment, serà incinerat, i es farà una cerimònia d’aquí a alguns dies al cementiri d’Argelers, el seu poble de naixement.

L’impacte de la mort de Jordi Barre ha estat molt important a Catalunya Nord. Nombrosos mitjans s’han sumat al reconeixement de la seva figura. Dijous, Ràdio Arrels va dedicar-li tota la programació, un resum de la qual (amb moltes reaccions) es pot trobar a la web de l’emissora. El diari l’Indépendant, on també va col·laborar el cantant, té obert un llibre d’or a l’edició digital. Avui, Radio France Bleu Roussillon li dedica la programació. I el Col·lectiu Joan Pau Giner, en els dos concerts de clausura (ahir i avui) de la Setmana per la Llengua a la Fàbrica d’Illa de Tet, l’homenatja musicalment.

Un dels grups que hi participen, Llamp te Frigui, hi interpretarà ‘Els hi fotrem‘, una de les cançons clàssiques dels seguidors de l’USAP. L’altre gran equip de rugbi de Perpinyà, però de XIII, els Catalans Dragons, aprofita avui a la tarda el primer partit de la temporada a casa contra Wakefield per a recordar el cantant. A l’estadi Gilbert Brutus, doncs, hi sonaran moltes de les cançons de Barre, un apassionat declarat de tots dos rugbis.

Trajectòria vital

Jordi Barre (cronologia vital) va començar la carrera artística en una orquestra de ball. A partir de 1963 va començar a cantar i enregistrar discos en català. Integrat dins el moviment de la Nova Cançó, Barre va actuar per tot el país i també a l’estranger. A banda la cançó (és autor de dos-cents temes i una vintena de discs), Barre va conrear gèneres com el teatre musical i la creació simfònica.

Pel director pedagògic de l’Escola Comte Guifré de Perpinyà, Christian Martinez, Barre va ser el regenerador de la cançó catalana a Catalunya Nord, el pioner que la va treure de l’anonimat i que va obrir la porta a les generacions següents de Joan-Pau Giné, passant per Pere Figueres i Gerard Jacquet fins a Pascal Comelade. Les seves cançons permeten de conèixer poetes nord-catalans tan estimables com Joan Tocabens, Joan Amade, Jordi Pere Cerdà i Joan Cayrol.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any