Indignació al Principat i a les Illes pel tancament de TV3 al País Valencià

  • Òmnium aprofita la II Trobada nacional per presentar una pancarta amb el lema 'Som una nació. Llibertat d'expressió'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.02.2011 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gran majoria de partits i d’institucions del Principat i de les Illes Balears han reaccionat criticant l’agressió a la llibertat d’expressió i a la llengua per part del govern de Francisco Camps que suposa el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià. Avui, Òmnium Cultural, aprofitant la II Trobada nacional que aplega les vint-i-set territorials, ha presentat una pancarta amb el lema ‘Som una nació. Llibertat d’expressió’ i ha fet un clam a favor de les emissions de TV3 al País Valencià.

El conjunt de la Federació Llull ha demanat (comunicat, en pdf) al govern balear i al govern català que ‘reaccionin davant d’aquest atemptat’ i que es posin d’acord per a resoldre la situació de TV3 al País Valencià; al govern espanyol i al congrés, els han demanat que permetin l’aprovació de la ILP Televisió Sense Fronteres i que deixin de fer veure que aquest assumpte no els incumbeix.

Oriol Pujol: ‘Hem de recuperar l’astúcia que va fer possible veure TV3 al País Valencià’

Entre els partits, del Principat hi ha hagut gairebé unanimitat a criticar i lamentar el tancament; ho han fet tots, tret del PP. Per part de CiU, Oriol Pujol ha declarat: ‘Condemnem l’apagada, però la ubiquem en part de l’herència que ara ens pertoca  gestionar, una herència que es va iniciar amb el ministre d’Indústria José Montilla. Però més que criticar l’herència o buscar culpables de com hem arribat fins aquí, el que volem és destacar dues actituds: la primera, l’atac contra Catalunya i especialment la llengua catalana articulat sense miraments per part del PP; i la segona, la necessitat de recuperar el punt d’astúcia des de Catalunya que durant el tripartit es va perdre, un punt d’astúcia que en el seu moment va possibilitar  que TV3 fos una realitat sòlida al País Valencià. Instem el govern i posem el grup parlamentari de CiU a disposició per trobar una solució. I recordem que ni el PSOE ni el PP van veure bé la tramitació al congrés de la ILP Televisió Sense Fronteres.Emplacem el govern i totes les forces polítiques i el govern valencià a quelcom que és prou de sentit comú, que és la reciprocitat que ha de permetre que tot es vegi a tot arreu’.

El PSC defensa el paper del PSPV

Qui ha fet declaracions per part del PSC és el diputat Daniel Fernández, que ha dit que era una ‘mala notícia’ que s’ha de ‘lamentar’. Fernández ha expressat que el tancament dels repetidors des d’on emetia TV3 és la ‘manifestació del que implica que el PP governi en territoris de parla catalana’ i ha defensat el paper del PSPV en la crisi de les emissions. El diputat ha carregat contra el govern la Generalitat Valenciana, que ‘està presidit per un president a qui regalen vestits’ i que no està a l’alçada del país. Fernández creu que ‘al final la realitat s’imposarà’ i la gent podrà ‘veure lliurement TV3 al País Valencià’.

Camats demana que el govern sigui el primer a defensar les emissions

La portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha anunciat que el seu grup ha mantingut converses amb CiU i ERC i que ho farà amb altres grups per portar al Parlament una iniciativa perquè aquest es pronunciï ‘en contra del tancament’ de les emissions de TV3 al País Valencià. Camats ha denunciat que la decisió del govern valencià és una ‘mostra de força contra català’. Per Camats, es tracta d’una ‘mostra més d’assetjament que el govern de Camps ve fent contra TV3 i la llengua catalana’. I ha demanat que el govern ‘sigui el primer’ en ‘defensar i garantir les emissions’ de TV3 al País Valencià i que si el govern valencià ‘no té voluntat’ per arribar a un acord de ‘reciprocitat’ amb el govern català ‘es trobin altres mecanismes perquè això pugui ser possible’.

Simó considera que es porti el cas al Tribunal de Drets Humans

La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha acusat el govern valencià d’agitar la catalanofòbia amb vista a les eleccions i perquè ‘li va bé per tapar casos de corrupció’. Des d’ERC han volgut demanar explicacions al govern espanyol per tenir ‘pendent’ l’adjudicació d’un nou multiplex als valencians i mantenir aturada la ILP per una Televisió Sense Fronteres. A més, Simó ha posat el seu partit ‘a disposició’ per donar suport a totes aquelles entitats que vulguin portar el cas per la via judicial. En aquest sentit ha afegit que ‘no es pot menysprear’ la possibilitat d’elevar-lo al Tribunal Europeu dels Drets Humans seguir veient TV3′

Solidaritat demana d’anar a les institucions i tribunals internacionals

En un comunicat, Solidaritat Catalana per la Independència, ha remarcat: ‘És la responsabilitat directa del PP, el partit hereu del franquisme, però també del mateix govern espanyol del PSOE, que no ha fet res per impedir-ho, i de la Generalitat de CiU, de qui se’n riuen els dos primers’. I ha demanat d’anar més enllà: ‘Cal que denunciem aquesta gent davant dels tribunals i les instàncies internacionals com a autors de crims contra la humanitat, en tant que responsables d’un genocidi cultural evident iconstatable. Cal que defensem la integritat de la llengua, la cultura i la nació catalanes. Cal que guanyem la independència.’

El PP de Catalunya defensa el tancament

El Partit Popular de Catalunya ha estat l’únic del parlament que ha defensat el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià i ha considerat lògic que si el canal ‘emetia il·legalment’ hagi estat considerat com ‘una emissora pirata’ i se l’hagi sancionat. Els populars no han volgut enviar cap missatge als seus companys de partit valencians i han volgut desvincular-ho de les eleccions a les Corts Valencianes i municipals del proper 22 de maig. La solució, segons el PP, passa perquè el govern espanyol atorgui més canals a la Generalitat Valenciana i que els executius català i valencià puguin acordar un intercanvi d’emissions dels seus canals pels dos territoris.

Reagrupament: Un ataca a la vertebració de l’espai comunicatiu català

Hi ha hagut més partits que han reaccionat al tancament: Reagrupament ha dit que era ‘un atac directe a la vertebració de l’espai comunicatiu català, un acte de censura de la cultura i de la llengua catalanes en una part de la nostra nació i un atemptat a la llibertat d’informació i de comunicació’.

La Diputació de Lleida demana al govern que faci possibles les emissions

Tots els partits de la Diputació de Lleida, tret del PP, també han reaccionat conjuntament. La Diputació de Lleida ‘ha instat el govern de la Generalitat que faci possible l’emissió de TV3 al País Valencià, i doni suport a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per tal que aquesta pugui seguir oferint aquestes emissions mentre no existeixi una solució pactada entre els dos Governs (..) Mentre no es produeixi l’acord esmentat, i per garantir el dret a la informació de la ciutadania d’ambdós territoris, insta la Generalitat Valenciana a facilitar la recepció de TV3 al País Valencià, igual com la Generalitat de Catalunya ha disposat els mitjans tècnics per a la recepció del Canal 9 a Catalunya, i que deixi sense efecte les sancions econòmiques imposades a ACPV, derivades del manteniment en funcionament dels repetidors de TV3. La Diputació de Lleida insta el Govern de l’Estat a facilitar els mitjans tècnics i legislatius per tal que es compleixi a l’interior del territori de l’Estat el que garanteix, a nivell internacional, la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, amb especial atenció al que disposa el seu Article 11.2.’.

El PSM i Iniciativa Verds capitalitzen les crítiques dels partits a les Illes

A les Illes, les formacions que s’han adherit a les mostres de protesta han estat el PSM i Iniciativa Verds. Aquestes formacions ‘se solidaritzen amb el poble valencià’, i s’ha afegit ‘ a la iniciativa espontània en suport a les emissions de TV3 al País València deixant webs i blogs sense senyal’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any