Jaume Fàbrega: ‘La seva cuina tenia un compromís absolut amb la terra i el país’

  • El gastrònom destaca l'aportació decisiva de Santi Santamaria al prestigi de la cuina catalana perquè va ser el primer cuiner a tenir tres estrelles Michelin i l'únic que les va mantenir sempre

VilaWeb
Redacció
16.02.2011 - 16:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Santi Santamaria va fer una aportació decisiva i molt important al prestigi i l’internacionalització de la cuina catalana. Va ser el primer cuiner a obtenir tres estrelles Michelin, màxima distinció possible, i l’únic que les ha mantingut sempre. Santamaria fou també el president de l’associació d’hoteleria més important del món i va ser un dels impulsors més destacats del Primer Congrés Català de Cuina.

El seu compromís amb la independència dels Paisos Catalans fou explícit tant en la seva obra com en el seu pensament expressat periòdicament per mitjà d’articles i llibres. De fet, el seu últim llibre és una aportació lúcida i molt ben treballada que va portar polèmica entre un sector de la cuina que no crec que l’haguessin llegit. Santamaria es mostrava contrari al menjar ràpid i defensava una cuina arrelada al territori, als productes del país i compromesa amb la biodiversitat.

La seva cuina era de les poques dels cuiners d’avantguarda que mantenia un lligam real amb la cuina de les àvies. La seva, no era una cuina de disseny. Era dels pocs que en aquests moments havia interpretat l’evolució i el retorn de la cuina vinculada amb els productes propis de cada terra.

 

Jaume Fàbrega (bloc)

(testimoni aplegat per telèfon per la redacció)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any