El confident iraquià que va denunciar les armes de destrucció massiva s’ho inventava

  • Reconeix en una entrevista a The Guardian que va mentir per aconseguir de Bush l'atac contra l'Irac

VilaWeb
Redacció
15.02.2011 - 19:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, conegut com Curveball, el principal testimoni de la Casa Blanca per a defensar l’existència d’armes de destrucció massiva a l’Irac va reconèixer ahir a The Guardian que es inventar les denúncies que els Estats Units van usar per a justificar la guerra. Collin Powell va fer servir davant l’ONU les seves declaracions als serveis secrets alemanys per a justificar la invasió. Ara al-Janabi diu en una entrevista en vídeo que ell es va sorprendre quan va veure que les seves mentides justificaven la invasió.

En l’entrevista al-Janabi admet que quan va ser interrogat pels serveis secrets alemanys va inventar-se informacions sobre l’existència d’armament químic i biològic al seu país. Els serveis secrets alemanys l’havien anat a cercar i ell volia fugir de l’Irac així que va aprofitar l’ocasió per a inventar-se l’existència d’enclaus secrets on segons la seva història hi havia magatzemat armament de destrucció massiva.

La història i les pressumptes dades facilitades per al-Janabi van ser l’argument central de la famosa compareixença de Collin Powell davant el consell de seguretat de l’ONU que obriria la porta a l’atac dels Estats Units i les forces de la seva coalició contra l’Irac.

al-Janabii diu ara que tot i que es va sorprendre de veure que s’usaven les seves mentides per a justificar la invasió ell està content perquè volia l’enderrocament del règim de Saddam. Actualment viu a Alemanya, en condició de refugi controlat per la policia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any