Ávila Laurel manté a Barcelona la vaga de fam contra el règim d’Obiang

  • L'escriptor ha arribat avui procedent de la Guinea Equatorial · Va criticar durament la visita de Bono i Duran al dictador

VilaWeb
Redacció
15.02.2011 - 09:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i blocaire dissident guineà Juan Tomás Ávila Laurel, en vaga de fam des de divendres passat, ha sortit de Guinea Equatorial i ha arribat avui a migdia a l’aeroport del Prat, des d’on ha anat a una clínica de Barcelona. Ávila Laurel ha declarat a VilaWeb que havia deixat el país perquè tenia problemes per a difondre la seva protesta i que pensava mantenir la vaga de fam. I a afegit que no havia rebut pas l’ajuda de cap ambaixada per a sortir de Guinea.

Algunes fonts havien dit des de Guinea que havia rebut fortes pressions de les autoritats; de fet, Ávila Laurel explicava diumenge en una entrevista de VilaWeb que havia d’anar de casa en casa per no ser localitzat.

Ávila Laurel va començar la vaga de fam per protestar contra la manca de drets civils al seu país i per reclamar amb aquesta carta (pdf) al president del congrés espanyol, José Bono, que pressionés Obiang perquè hi hagi un govern de transició que no inclogui cap membre del règim. La petició, la va fer coincidint amb la visita que va fer a final de la setmana passada una delegació del congrés, presidida per Bono i en què també hi era Josep Antoni Duran i Lleida. Avui ni el govern espanyol ni cap partit no s’han posat encara en contacte amb Ávila Laurel, ni per a respondre a la seva petició ni per a interessar-se pel seu estat de salut.

Arran de la visita de la delegació del congrés, José Bono va declarar, després d’entrevistar-se amb Obiang, que hi havia més coses que els unien que no pas que els separaven. La justificació del viatge per part del congrés ha estat la necessitat de garantir els interessos d’empreses espanyoles a la Guinea Equatorial, però molts partits, entitats i intel·lectuals guineans a l’exili (manifest, en pdf) l’han criticat perquè consideren que legitima un règim dictatorial que viola els drets humans, tal com constata aquest recent informe de Human Rights Watch.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any