Els partidaris de Mubàrak agredeixen els periodistes al Caire

  • Els EUA denuncien una 'campanya orquestrada d'intimidació' · Molts periodistes de mitjans de tot arreu, també catalans, han estat agredits i intimidats

VilaWeb
Redacció
04.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Molts periodistes de mitjans de tot arreu han estat agredits pels pinxos de Hosni Mubàrak aquestes últimes vint-i-quatre hores. El Departament d’Estat dels EUA va denunciar ahir que hi havia ‘una campanya orquestrada per a intimidar els periodistes i dificultar la seva feina a Egipte’, i va condemnar el tracte infligit als periodistes que segueixen la revolta. En paraules de Mohammad Abdel Dayem, coordinador de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica del Comitè de Protecció de Periodistes: ‘El govern egipci duu a terme una estratègia d’eliminar testimonis de les seves accions’.

La policia militar va detenir ahir a la tarda sis periodistes del programa ’30 minuts’ de TV3, que eren al Caire per fer un reportatge. Després de cinc hores, foren alliberats. També foren agredits alguns periodistes de mitjans catalans: l’enviat especial de TV3, Joan Roura, va ser atacat per un partidari de Mubàrak, armat amb una pistola, mentre informava en directe des d’un tanc; l’enviada especial de La Vanguardia, Gemma Saura, va ser agredida, si bé sense conseqüències, després de ser envoltada per un grup de partidaris de Mubàrak que la van insultar i li van robar el telèfon mòbil i la bossa (segons l’edició digital del diari, la policia egípcia li va tornar els objectes robats, però també la va insultar); el fotògraf Guillem Cervera, col·laborador de La Vanguardia, també va ser agredit, igual que l’enviat de Rac 1 i ‘El Mundo’, Sal Emergui, que va rebre alguns cops en una envestida per robar-li el mòbil en un moment de connexió amb la ràdio.

La cadena de televisió de Reuters va explicar que un dels seus reporters havia rebut uns quants cops mentre enregistrava com les botigues i els bancs es veien obligats a tancar durant les batusses. Un periodista grec va ser apunyalat a la cama pels partidaris de Mubàrak i un reporter gràfic que anava amb ell també va rebre cops al cap, segons un testimoni de Reuters. El periodista de la CNN Anderson Cooper també va ser agredit als carrers del Caire, com es pot veure en aquest vídeo.

Una periodista de la televisió egípcia Nile TV ha deixat la feina per no ser còmplice de les ‘mentides públiques’ que aquest canal difon. La periodista, Shahira Amin, al·lega que aqeusta televisió únicament ensenya els manifestants pro Mubàrak sense explicar què passa.

Des d’ahir a mitja tarda no s’envien imatges en directe des del Caire; d’aquí ve que molts mitjans alertin de la intenció dels partidaris de Mubàrak de forçar una apagada informativa.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any