L’exèrcit obliga a retrocedir els partidaris de Mubàrak a la plaça Tahrir

  • Els seguidors del president egipci havien començat a llençar pedres als manifestants · Ja hi ha hagut uns quants morts, tot i que la xifra varia segons les fonts, i desenes de ferits · Milers de manifestants pro-democràcia resisteixen tota la nit l'atac dels partidaris de Mubàrak · El primer ministre nega que Mubàrak dimiteixi

VilaWeb
Redacció
03.02.2011 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un tanc de l’exèrcit ha obligat a retrocedir els partidaris del president egipci, Hosni Hosni Mubàrak, que havien començat de nou a enfrontar-se a cops de pedra amb els manifestants que des de fa més d’una setmana surten a la plaça de Tahrir, al centre del Caire, reclamant la dimissió del cap d’estat. Prèviament, l’exèrcit ja ha intervingut creant una zona per separar manifestants i partidaris de Mubàrak, desplegant soldats per la plaça, però els esbirros del president egipci han trencat el cordó de seguretat i s’han reprès els enfrontaments.

El primer ministre egipci, Ahmed Shafiq, ha descartat que Mubàrak deixi el govern, tal com reclamen les desenes de milers de manifestants, i ha qualificat d’inacceptable que ‘els estrangers’ diguin a Egipte què ha de fer. Shafiq s’ha limitat a demanar perdó per la violència contra els manifestants i a anunciar que investigaria les morts que hi ha haut.  

La nit ha estat llarga a la plaça de Tahrir. Des d’ahir grups de partidaris de Mubàrak, entre els quals policies de paisà, han envaït violentament la plaça i han atacat els manifestants que reclamaven pacíficament la dimissió del dictador. Les topades han estat duríssimes i ja hi ha, tirant baix, cinc morts (vídeo), la majoria per armes de foc, tot i que algunes fonts apunten que podrien ser vuit. L’exèrcit, que fins aquesta nit no havia intervingut en cap moment, ha actuat per primera vegada per frenar la violència i segons diverses fonts ha fet algunes detencions. La comunitat internacional ha fet arribar a Mubàrak la seva indignació, perquè no és dubtós que els atacs hagin estat preparats per les autoritats amb la intenció de posar fi a les mobilitzacions multitudinàries dels opositors del règim.

Ja hi ha hagut els primers morts (entre cinc i vuit, segons les fonts) per la topada entre seguidors de Mubàrak i adversaris a la plaça de Tahrir del Caire, entre ahir al vespre i aquesta nit. A més, el Ministeri de Sanitat egipci ha augmentat el nombre de ferits a més de sis-cent, però la televisió al-Arabiya i l’agència Reuters parlen de més de mil cinc-cents ferits. Mentrestant, el vice-president d’Egipte, Omar Suleiman, ha instat els egipcis a abandonar la protesta, perquè no hi hauria diàleg si no tornaven a casa. Però l’avís no ha estat seguit per milers de manifestants que han passat la nit a la plaça batent-se amb còctels molotov, a bastonades i a cops de roc amb els partidaris de Mubàrak.

Agressió a periodistes catalans

Quatre periodistes de mitjans de comunicació catalans han estat agredits en aquesta batussa. Un partidari de Mubarak, armat amb una pistola, ha agredit l’enviat especial de TV3 a Egipte, Joan Roura, mentre informava en directe des d’un tanc, de manera que ha hagut d’interrompre la crònica. També l’enviada especial de ‘La Vanguardia’, Gemma Saura, ha estat agredida, si bé sense conseqüències, després de ser envoltada per un grup de partidaris de Mubàrak que l’han insultada i li han robat el telèfon mòbil i la bossa. Segons l’edició digital del diari, la policia egípcia li ha tornat els objectes robats, però també l’ha insultada. El fotògraf Guillem Cervera, col·laborador de La Vanguardia, també ha estat agredit, igual que l’enviat de Rac 1 i ‘El Mundo’, Sal Emergui, que ha rebut alguns cops en una envestida per robar-li el mòbil en un moment de connexió amb la ràdio.

Els Estats Units critiquen el comportament del govern egipci

La Casa Blanca ha criticat la violència desencadenada al Caire per boca del seu portaveu, Robert Gibbs. Aquest ha dit, a més a més, que el moment del canvi ja havia arribat a Egipte: ‘La transició ha de començar ara, i ara significa ara’, ha recalcat Gibbs.

Durant una conferència de premsa, Gibbs ha asseverat que els Estats Units observaven els esdeveniments d’Egipte i es preparaven per al futur: ‘Ens preparem per a moltes possibles situacions’, ha dit exactament. També ha respost a un periodista que li ha demanat si Washington considerava Mubàrak un dictador. ‘L’administració creu que el president Mubàrak té una oportunitat de demostrar al món què és començant la transició que el país necessita tan desesperadament’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any