Criteria es dispara al seu retorn a la borsa

  • Torna a cotitzar des de les 12.00, amb pujades de més del 20% · CaixaBank neix amb un 10,9% de solvència i un valor comptable de 20.600 milions, el desè de la zona euro per capitalització · La Caixa descarta vendre les participacions de Repsol i Telefònica, que representen el 36% del nou banc

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.01.2011 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Criteria ha tornat a cotitzar avui a partir de les 12.00, ara ja reconvertida en un banc. I ho ha fet disparant-se, amb molta volatilitat i amb pujades de fins al 20%, per sobre dels 5 euros. Just abans la Caixa ha presentat oficialment els resultats del 2010 i el pla estratègic per a la conversió definitiva en un banc. Aquest pla és el que ha de determinar la línia de futur a partir d’ara, ‘un dels moments més històrics de l’entitat’, segons el mateix president Isidre Fainé, en referència a la imminent conversió en banc. Una de les claus de l’operació rau en separar les participacions industrials de la resta del negoci de la Caixa per evitar que puguin influir de manera rellevant sobre la taxa de solvència del nou banc.

La Caixa separarà les participacions industrials en dos grups. L’un formarà el nou holding de la Caixa, que encara no té nom, que dependrà directament de la Caixa i que inclourà tot el negoci immobiliari juntament amb les participacions a Gas Natural, Abertis, Agbar i Port Aventura. Les úniques participacions que dependran directament de CaixaBank, el nou banc, del qual la Caixa controlarà el 81.1%, són les de Telefònica (on la Caixa hi participa amb un 5,04%) i Repsol (12,97%), més petites respecte als paquets accionarials que la Caixa té a Gas Natural (35,69%) i a Abertis (24,6%).

Les participacions de Repsol i Telefònica, un 36% del nou banc, no estan en venda

Algunes fonts opinen que aquesta decisió rau en le fet que la Caixa no considera estratègiques les participacions a Telefònica i Repsol, car són de menys del 15%, i que, per tant, poden ser considerades participacions mòbils que el banc podrà incrementar o reduir segons convingui. Tot amb tot, aquestes participacions representen, d’entrada, un 36% del nou banc. La Caixa ha negat, a preguntes de diversos periodistes, que vulgui vendre-les a curt termini i ha argüit que tenen plusvàlues latents importants que poden ser molt útils per a la gestió del nou banc. ‘No m’agrada vendre i sí que m’agraden els dividends’, ha reblat Fainé.

Sobre el holding no cotitzat que agruparà les participacions immobiliàries i industrials (excepte Telefònica i Repsol) Fainé ha dit que l’entitat està oberta a compres i vendes, tot i que fonts de la mateixa Caixa han assegurat que les accions d’Abertis i de Gas Natural són, en aquests moments, intocables.

CaixaBank disposa d’un capital base per començar del 10,9%, superior al que imposa el govern espanyol, després d’haver fet una emissió de bons convertibles de 1.500 milions d’euros. L’operació ha de culminar abans de l’agost del 2011 i ha de permetre al grup el manteniment de tots els negocis en els sectors bancaris i industrials actuals. D’entrada, la Caixa serà l’accionista majoritari de CaixaBank, amb un 81,1% del capital, però Fainé ha admès que aquest percentatge pot variar amb el temps.

Fainé assegura que feia anys que rumiava en la conversió en banc i que no afectarà l’obra social

Durant la presentació de resultats president de l’entitat, Isidre Fainé, s’ha mostrat taxatiu respecte els efectes que la conversió en banc pot tenir en l’obra social. ‘No canviarà res’, ha dit, i ha afegit que si bé és cert que les normatives interncionals i les exigències del govern espanyol han accelerat el procés, ja feia anys que rumiava en aquesta operació. Tant Fainé com el director general, Joan Maria Nin, han dit que l’entitat mantindrà l’essència i que ‘serà fidel a la seva història’. ‘El director de la meva oficina serà el mateix, el rètol serà el mateix i el tracte serà el mateix’, ha reblat Nin.

1.307 milions de benefici, un 13,5% menys respecte l’any passat

Nin també ha estat l’encarregat de presentar els resultats de l’exercici 2010, que s’ha tancat amb 1.307 milions de benefici, un 13,5% menys que l’any anterior. Nin s’ha felicitat per haver mantingut la taxa de morositat per sota de 4%, exactament al 3,71%. Tot amb tot, és dues dècimes més alta que l’any passat, un creixement que Nin ha atribuït a l’absorció de Caixa Giorna. L’absorció de la caixa gironina també ha significat, segons que ha explicat Nin, una reducció de tres dècimes de taxa de solvència.

Catalunya Caixa i Unnim també ponderen la possibilitat de convertir-se en bancs

Catalunya Caixa, fusió de les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa, també ha obert el camí de convertir-se en un banc. La direcció va enviar un comunicat als treballadors dient que la via principal per a recapitalitzar-se era de passar a ser un banc. Segons el comunicat, aquest banc seria controlat per la caixa, a través d’una fundació, juntament amb un inversor, que haurà de ser remunerat amb dividends ‘si els resultats ho permeten’.

Després de la venda del paquet situat a Repsol, per 448 milions d’euros, Catalunya Caixa té una taxa de solvència del 6,7%, molt a prop de les exigències europees de Basilea III per al 2019, però lluny del 9% que el govern espanyol exigeix ara a les caixes. Per atènyer aquesta solvència l’entitat necessita uns mil milions d’euros, una xifra que pot rebre tant d’un inversor privat com del FROB. L’opció d’una injecció del FROB, encara que s’acompanyi de capital provinent d’inversors privats, sembla la més probable. Ara, per demanar diners al FROB, la caixa ha d’esdevenir un banc.

I Unnim va manifestar dimarts que, per satisfer el pas del 8% al 10% del capital base, es veia condemnada a convertir-se en banc. Però també va dir que el pla presentat per la ministra Salgado ‘no era una mala opció, perquè no enfonsava el model de caixes’, en la mesura que el nou banc pot ser controlat per l’entitat d’estalvi i el model de caixes es pot mantenir. 

Un portaveu d’Unnim va dir que, després de sentir les declaracions de la ministra, la direcció estudiaria aquesta mateixa setmana les possibles opcions, si bé ‘fent tots els possibles per continuar sols’ i no haver d’entrar en cap més procés de fusió.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any