La ‘llei Sinde’, rebutjada pel congrés espanyol

  • El govern espanyol no ha tingut el suport de cap grup per a aprovar-la

VilaWeb
Redacció
21.12.2010 - 22:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió d’economia del congrés espanyol ha refusat l’anomenada ‘llei Sinde’, que volia autoritzar a tancar webs amb arxius d’obres regides per drets d’autor i amb enllaços per a descarregar-ne. Aquesta normativa polèmica ha estat votada a part de la llei d’economia sostenible, que ha obtingut l’aval i serà enviada al senat. La votació s’havia ajornat, de primer, fins a les dues, després fins a quarts de quatre i finalment s’ha votat a quarts d’onze del vespre. I és que el PSOE no ha aconseguit el suport de cap grup per a tirar-la endavant.

La llei d’Economia Sostenible tenia milers d’esmenes i s’ha trigat en conèixer el resultat gairebé dues hores. Finalment la llei ha estat rebutjada per 21 vots en contra i 16 a favor.

Durant la seva intervenció en el debat, el diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que no es donava suport a la llei perquè no hi havia acord en altres matèries com les fiscals o financeres. La diputada d’ICV al Congrés, Núria Buenaventura, ha explicat que es tracta d’una ‘llei de patada al mòdem’ perquè ‘no es pot contraposar els drets d’autor a l’accés a la cultura’. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Joan Ridao, ha titllat la norma de ‘nyap digne de Pepe Goteria i Otilio’ que intenta legislar ‘per la porta del darrera.

Des d’aquest matí, tot apuntava que la llei no s’aprovaria perquè CiU, necessària per aprovar la llei, ha anunciat a l’últim moment que hi votaria en contra. Un dels elements que poden haver fet rectificar CiU és la revolta que s’ha generat a la xarxa aquests darrers dies: diumenge una vintena de webs de descàrrega van tancar en senyal de protesta contra la disposició vuitena de la llei, ahir el grup d’internautes Anonymous va fer caure les webs del PSOE, CiU, PP i PNB per fer servir ‘la sobirania atorgada en benefici de les grans multinacionals de la indústria de l’entreteniment’ i avui han fet caure la web del congrés espanyol.

CiU ha votat en contra de l’esmena de supressió de la ‘llei Sinde’ presentada per ERC i IU-ICV, però després ha votat contra la normativa quan s’ha votat separadament.

Des del principi, la ‘llei Sinde’, que preveu tancar les webs que continguin arxius d’obres amb drets d’autor i enllaços per a descarregar-ne, ha anat acompanyada de polèmica.

Segons proposava el text actual de la llei, la comissió del Ministeri de Cultura rebia les denúncies, dels autors o gestors de drets, de suposades violacions de webs amb enllaços i arxius protegits per drets d’autor. I un jutge de contenciós-administratiu de l’Audiència Nacional espanyola havia de decidir en quatre dies si admet el tancament de la web.

Contra la ‘llei Sinde’

Els adversaris de la llei critiquen les webs de descàrrega es puguin tancar, perquè això posa en perill les llibertats. Així ho explica el manifest del portal ‘No al tancament de webs’, que recorda que la llei és una imposició estrangera (una referència als cables filtrats per Wikileaks fa dies i que donaven entenent que l’ambaixada dels EUA a Madrid va fer de la lluita contra les descàrregues una de les prioritats i va pressionar el govern espanyol perquè fes una llei contra les descàrregues a la xarxa).

L’Associació d’Internautes, que calcula que amb la llei es poden tancar més de cent webs d’intercanvi d’arxius, té pensat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional, si s’aprova tal com és redactada ara. I FACUA-Consumidors en Acció va enviar ahir als grups parlamentaris gairebé 30.000 signatures contra la llei.

El manifest de FACUA, titulat ‘Si és legal, és legal‘ (hom pot subscriure’l des de la web), demana als portaveus de la comissió d’economia del congrés espanyol que no aprovin una norma dictada ‘contra els interessos dels ciutadans per a afavorir un poderós lobby amb un model de negoci caduc que no vol reconvertir-se’.

‘Amb l’aprovació de la llei d’Economia Sostenible’, diu, es pretén aconseguir ‘allò que les entitats de gestió no han aconseguit fins ara als tribunals, ni per la via penal ni per la civil: el tancament de pàgines web que incloguin enllaços per a descarregar obres a través de les xarxes d’intercanvi d’arxius P2P’. El manifest recorda que sempre hi ha hagut un intercanvi no lucratiu d’obres culturals moralment acceptat i demana ‘un canvi en les formes de governar, que comencin per escoltar els ciutadans i no solament la indústria’.

A més de tot això, els internautes també protesten que una llei com aquesta pugui aprovar-se en una reunió de la comissió econòmica del congrés espanyol, sense que sigui necessari discutir cap esmena ni passar pel ple.

Tot aquest debat és ben viu a la xarxa: hi ha diversos grups de Facebook contra la llei Sinde, i Twitter també en va ple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any