Artur Mas pronuncia el primer discurs d’investidura

  • La sortida de la crisi, l'educació i el concert econòmic centraran una bona part del discurs que pronunciarà avui al matí · No té prou suport per a ser investit president per majoria absoluta i tot indica que dijous caldrà una segona tanda de vot

VilaWeb
Redacció
20.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de CiU, Artur Mas, pronunciarà avui al matí, al parlament, el primer discurs d’investidura amb el propòsit d’aconseguir l’elecció presidencial per majoria absoluta. De totes maneres, sembla que demà tots els partits, tret de CiU, votaran contra. Per tant, dijous, s’haurà de votar en una segona tanda, si bé no se sap encara si finalment el PSC i el PP s’abstindran. Mas, en la línia de les prioritats marcades durant la campanya, farà previsiblement un discurs centrat en les mesures i el consens necessari per a sortir de la crisi, en la manera de potenciar l’educació i en la reclamació d’un nou pacte fiscal.

A les onze del matí comença al Parlament de Catalunya el ple d’investidura d’Artur Mas, d’acord amb la convocatòria de la presidenta del parlament, Núria de Gispert, feta la setmana passada. El ple del matí se centrarà en el discurs, sense límit de temps, de Mas, i a la tarda hi haurà les intervencions dels representants de la resta de formacions i drets de rèplica i contrarèplica.

Concretament, parlaran PSC, PP, ICVEUiA i ERC. En canvi, Solidaritat, Ciutadans i CiU, parlaran demà al matí. El temps assignat a Solidaritat va motivar que aquesta formació presentés un recurs contra la mesa, que havia repartit de manera igual el temps entre Solidaritat i Ciutadans, que tenen un diputat menys.

Demà a migdia es farà una votació pública i en veu alta per a investir Mas president de Catalunya. Però tot indica que cap partit, llevat de CiU, no donarà suport a Mas en aquesta primera tanda, en què és necessària la majoria absoluta. Per tant, el candidat de CiU necessitarà una segona tanda, que es farà dijous i en què en tindrà prou amb una majoria simple. És a dir, n’hi hauria prou que algun dels grups s’abstingués. Per això totes les mirades se centren en PSC i PP, per si s’abstenen o tornen a votar a la contra.

Alguns partits creuen que el PP s’abstindrà perquè és gràcies als vots de CiU que el diputat popular Jordi Cornet és secretari primer de la cambra. Tanmateix, el PP insisteix a dir que no facilitarà la investidura de Mas, si CiU no deixa de banda la reivindicació del concert econòmic. I el PSC tampoc no garanteix que s’abstingui a la segona tanda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any