L’espai aeri romandrà tancat fins a les 13.00

  • Algunes companyies anul·len tots els vols ·Aena acusa els controladors de fer una vaga encoberta amb 'baixes massives' després que el consell de ministres espanyol aprovés una norma sobre el màxim d'hores anuals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2010 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’espai aeri de l’estat continuarà tancat fins a les 13.00, segons que ha informat AENA. Tot i així, és possible que Eurocontrol no pugui autoritzar cap vol fins, com a mínim, les set del vespre, de manera que encara que Aena reobri l’espai aeri caldria esperar fins al vespre perquè els avions puguin envolar-se o aterrar a l’estat. Les companyies Ryanair, Vueling i Iberia ja han anunciat que anul·laven els seus vols fins que es recuperi la normalitat.

La companyia irlandesa Ryanair ha decidit anul·lar tots els vols previstos per a avui des de l’Aeroport de Girona. La notícia ha sorprès els centenars de passatgers que eren a l’aeroport amb l’esperança de poder agafar un vol a partir de migdia. Ryanair ha anunciat que retornarà els diners a tots els passatgers afectats que s’amunteguen als taulells de reclamació.

Iberia també ha decidit d’anul·lar tots els vols fins a les sis de demà al matí. L’empresa diu que s’ha vist obligada a prendre aquesta decisió i ha demanat als passatgers i clients que no vagin als aeroports perquè no els podran atendre. Vueling, per la seva banda, també ha suspès els trajectes previstos per a aquest dissabte i ara treballa per recol·locar els seus clients per demà i dilluns.

USCA demana que es restableixi el servei

Per la seva banda, la junta directiva de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) ha fet una crida en què ‘prega’ a tota la plantilla de controladors que s’incorporin als llocs de treball com més aviat millor per tal de restablir el servei, segons que ha informat el portaveu del sindicat, Daniel Zamit. 

Tot i que avui prop de la meitat de controladors ha anat a les torres de control dels aeroports, ‘es neguen a treballar’ al·legant problemes de salut, de manera que tot ‘continua pràcticament igual’, segons el gestor aeroportuari.

Caos aeri

El caos va començar ahir a les cinc de la tarda, quan els aeroports del Principat, el País Valencià i les Illes van haver de tancar de forma gradual per manca de controladors aeris. El consell de ministres espanyol havia aprovat un decret que marca el màxim d’hores anuals dels controladors en 1.670, però que especifica que no s’inclouen les d’activitats no aeronàutiques.

Aena acusa (pdf) els controladors d’haver organitzat una vaga encoberta amb ‘baixes massives’: un 90% dels controladors va abandonar els llocs de treball. També van haver de tancar tots els aeroports de l’estat espanyol, amb l’excepció dels andalusos. La meitat dels controladors de l’aeroport del Prat es va reincorporar a la feina al torn de les deu del vespre i van poder enlairar-se alguns vols.

El relat dels fets que fa Aena és que amb prou feines dues hores després d’iniciar-se el torn de tarda, a les 17.00 i coincidint amb la conferència de premsa del president d’USCA, el sindicat majoritari, els controladors aeris van començar a comunicar ‘la seva incapacitat per continuar oferint el servei’, abandonant el seu lloc de treball. ‘Aquesta comunicació de baixes concertades i massives s’està produint en tots les dependències’.

Tant els responsables d’Aena com el ministre José Blanco van advertir els controladors que estaven cometent un delicte contemplat en el codi penal i podrien ser acomiadats de la feina i empresonats fins a deu anys per sedició. Blanco va anunciar també que el govern havia aprovat un reial decret (pdf) que permet als controladors militars prendre el control de les torres dels aeroports des d’aquest vespre mateix. Hores més tard, Zapatero va signar l’ordre perquè l’exèrcit ocupés els aeroports.

Davant d’aquesta situació sobrevinguda, Aena recomana a tots els passatgers que no vagin als aeroports i que sol·licitin informació a les seves companyies aèries o través de la seva pàgina web.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any