La importància de la pàgina noranta-nou

VilaWeb
Martí Crespo
04.11.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan agafem un nou llibre, solem mirar-nos-en la contraportada, l’índex o la primera pàgina per fer-nos-en una idea. Però diuen que el novel·lista anglès Ford Madox Ford recomanava una altra cosa: ‘Si obres un llibre per la pàgina noranta-nou se te’n revelarà tota la qualitat.’ En què es basava? Doncs en la idea que aquesta pàgina sol correspondre al primer terç o al primer quart d’un llibre; per tant, la trama ja és avançada, els personatges ja tenen una entitat definida i l’autor pot haver insinuat detalls del desnuament. Tot plegat fa la pàgina noranta-nou més representativa de la qualitat global de l’obra i és millor per a decidir ràpidament si pot interessar-nos llegir-la. Això assegura, si més no, un jove portal, Page99Test.com, que fa seva la màxima de Ford i l’aplica, endemés, aun nou concepte de xarxa social.

Page99Test.com, fundada per Joanna Wiebe i Lance Jones, anima els lectors a valorar novel·les d’una manera particular: llegint-ne només la pàgina noranta-nou. Els autors hi poden carregar aquesta pàgina concreta de llibres que hagin publicat, o encara no, i els usuaris enregistrats la poden llegir i avaluar. Sobre cada pàgina noranta-nou, doncs, el portal demana als lectors si passarien la pàgina després d’haver-la llegida o si comprarien el llibre. També hi poden deixar comentaris. Al servidor de Page99test.com, hi caben novel·les i assaigs, però no llibres de fotografia, poesia, receptaris, contes i, en definitiva, obres que no es puguin valorar des de la pàgina noranta-nou.

El portal classifica les pàgines de llibres carregats en catorze categories: infantil, juvenil, novel·la negra, general, inspiradora, misteri, romàntica, enjoli, fantàstica, terror, ‘literària’, paranormal, ciència ficció i ‘western’.

Iniciatives paral·leles

Abans de l’aparició de Page99test.com ja hi havia hagut iniciatives a internet per a investigar la veracitat de la frase atribuïda a Ford Madox Ford. Marshal Zeringue va llançar, el març del 2007, The Page 99 Test blog, on els autors poden proposar la pàgina noranta-nou de llibres seus i comentar si aquell fragment és realment significatiu del conjunt de l’obra. En la mateixa línia, Zeringue també és al darrere d’un altre bloc, The Page 69 Test, que retalla algunes pàgines respecte de la proposta de Ford Madox.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any