Factures, migranyes i la bona companyia

  • Neus Canyelles publica 'La novel·la de Dickens' (Proa)

VilaWeb
Redacció
24.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Blanca és jove, però la vida se li ha fet feixuga perquè s’acaba de divorciar, té una nena que ha d’agambar tota sola, i no té feina. Les factures s’acumulen i la tensió de no trobar una feina li fa venir unes migranyes terribles. Són unes migranyes molt especials, perquè desemboquen en una curiosa al·lucinació: se li apareix Charles Dickens, que li llegeix fragments de la novel·la ‘Grans esperances’, un llibre que la Blanca de petita havia llegit molt. ‘La novel·la de Dickens‘ (Proa) de Neus Canyelles (vídeo/fragment, pdf) ha arribat a les llibreries.

‘Sempre necessito una frase o un títol com a punt de partida de la novel·la. En el cas de ‘La novel·la de Dickens’, la frase que va engegar el procés literari va ser la que obre el llibre: ‘Avui al matí na Blanca ha tret la meitat dels seus estalvis per pagar-se el divorci’. Volia construir un personatge que estigués abromat per les factures’, explica Canyelles. I diu: ‘Mentre escrivia la novel·la ja ho deia a la gent que em preguntava què feia: escric un llibre de factures.’

Neus Canyelles (Palma de Mallorca, 1966) va començar a escriure ‘La novel·la de Dickens’ abans que arribés la crisi econòmica, a finals del 2007. Curiosament, ara el llibre ha pres una gran actualitat. Perquè Blanca, la protagonista, pateix la crisi econòmica amb molta duresa: no té feina, és a l’atur, se li va acabant, i la situació econòmica és prou dura com perquè fins i tot costi trobar feina en un supermercat per omplir prestatges. I això que té el BUP i el COU, parla anglès, i li agrada escriure contes.

‘La novel·la té una part autobiogràfica. Pateixo migranyes. Ja ho dic sempre, que jo escric de coses que conec, perquè no en sé d’inventar coses. I sabia que hi ha gent que pateix al·lucionacions amb les migranyes. Ho explica molt bé Oliver Sacks al llibre ‘Migranya’ (La Magrana). I se m’acut que a la Blanca se li podria aparèixer el Dickens, perquè jo volia escriure una novel·la a l’estil de Dickens, amb personatges que patissin moltes tribulacions i penúries, però que la història tingués un final feliç.’ Tanmateix, l’estructura de la novel·la del segel XIX és molt lineal, i Canyelles ha volgut donar-li una mica més de complexitat, construint una estructura en forma de trenca-closques, però que fos circular.

Aquesta és la tercera novel·la que li publica Proa. Les anteriors: ‘L’alè del búfal a l’hivern‘ (Premi El lector de l’Odissea, 2006) i ‘Cap d’Hornos‘ (Premi Ciutat de Palma 2002). Un relat seu forma part de l’antologia ‘Veus de la nova narrativa catalana’ de Lolita Bosch.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any