Es mor Raimon Panikkar als 91 anys

  • Era el pensador del nostre país més reconegut internacionalment

VilaWeb
Redacció
26.08.2010 - 19:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El filòsof i teòleg català Raimon Panikkar s’ha mort aquesta tarda als 91 anys a casa seva, a Tavertet (Osona). L’any passat va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona i en una entrevista d’aleshores amb VilaWeb, el filòsof parlava de la felicitat, la llibertat, de moment convuls que viu el país, etc.

Panikkar era el pensador del nostre país més reconegut a nivell internacional. Sempre va defensar i promoure el diàleg intercultural i era considerat un pont entre Orient i Occident. Les religions diferents dels seus pares i el fet de viure en diversos punts del món com Itàlia, els EUA i la Índia van afavorir el seu missatge tolerant i de defensa de la pau i el diàleg. Així, deia sovint que va marxar del país cristià, va descobrir l’hinduisme i va tornar budista sense deixar de ser cristià.

Va néixer a Barcelona l’any 1918, i va tenir una vida molt plena. Tot i que de jove va ordenar-se sacerdot i va arribar a ser membre de l’Opus Dei, va deixar la institució als anys seixanta, poc després de viatjar a l’Índia per primera vegada. Allà hi va viure durant quaranta anys. També va viure als Estats Units durant una dècada, però fa més de vint anys que va decidir instal·lar-se a Tavertet (Osona), on va constituir la Fundació Vivarium, la qual dirigia.

Coneixedor d’una dotzena de llengües, va publicar més de vuitanta llibres. A més de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1999; l’any 2000 va rebre el títol de Cavaller de les Arts i les Lletres del govern francès, i el 2001, el govern italià va atorgar-li la Medalla de la Presidència de la República. 

La Generalitat ha lamentat la mort de Panikkar, ‘un pensador reconegut mundialment’, tal com ha dit el vice-president Josep-Lluí Carod-Rovira, que n’ha destacat la ‘contribució intel·lectual’ i la seva importància en el diàleg inter-religiós. També el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha mostrat el seu condol i el de tot l’ajuntament per la mort del filòsof, que va fer del diàleg ‘l’essència de la seva vida i la manera de relacionar-se amb els altres’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any