Els socis de l’Orfeó aproven els nous estatuts per gran majoria

  • Obliguen a auditar els comptes i limiten el mandat dels directius a dotze anys

VilaWeb
Redacció
22.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’assemblea general extraordinària dels socis de l’Orfeó Català va aprovar ahir els nous estatuts, promoguts per l’actual junta directiva. Aquests nous estatuts obliguen a auditar els comptes de l’entitat i limiten el mandat dels directius . Demà farà un any de l’entrada dels mossos d’esquadra al Palau de la Música pel desfalc imputat a Fèlix Millet i alguns directius més. La presidenta, Mariona Carulla, va tancar l’assemblea dient que el procés canvi iniciat en aquesta assemblea culminaria amb les eleccions per la nova junta.

Els estatuts es van aprovar amb 234 vots a favor, 20 vots en contra i 11 en blanc, en una assemblea de socis resolta amb molta eficiència, agilitat organitzativa i una clara voluntat majoritària de fer un pas endavant en la transformació de l’entitat i iniciar una nova etapa. Entre les novetats més importants dels nous estatuts, hi ha la limitació dels mandats. Cada mandat serà de quatre anys i els càrrecs seran reelegibles dues vegades, tot i que algunes esmenes dels socis volien que la limitació fos de dos mandats, o sigui de vuit anys.  Fins ara no hi havia limitació de mandats. Un dels apartats més detallats, justament, és el procediment electoral.

Miquel Roca, president de la Comissió que ha elaborat els nous estatuts va definir el canvi com un ‘esforç per donar resposta a un moment complicat’. Va explicar que la reforma s’ha fet amb la intenció d’adaptar els estatuts al codi civil català i aconseguir un funcionament més transparent. 

Durant un periode previ a l’assemblea els socis han pogut presentar esmenes a l’esborrany de la reforma dels estatus elaborat per la comissió. En total se n’han presentat 23. La comissió les ha estudiat i n’ha recollit algunes per millorar la reforma dels estatuts. Una de les esmenes més importants és que l’Orfeó Català elaborarà anualment un pressupost i que aquest, a l’acabament de cada exercici, s’haurà de liquidar presentant els comptes anuals, la memòria econòmica i l’informe d’una firma auditora. Aquest canvi és significatiu perquè Millet va aprofitar que l’Orfeó no tenia els comptes auditats per desviar diners procedents de la Fundació i del Consorci, els comptes dels quals sí que s’auditaven. També s’han simplificat les categories de socis, que ara seran tres: cantaire, ordinari i protector i s’ha inclòs la Revista Musical Catalana, editada per l’Orfeó, com a instrument per difondre el foment de la música.

Tot i que s’ha acceptat la representació dels cantaires en la Junta, no s’ha donat forma a l’esmena que demanava que aquesta representació fos de tots els Cors de l’Orfeó Català ( Orfeó, Cor Jove, Cor de Noies i Cor infantil) i no exclusivament  del Cor d’adults. En els últims anys el pes de l’Escola Coral, que Millet va intentar tancar el 2003, ha anat creixent. Davant les veus que reclamaven la importància d’incorporar als joves als organs de govern, Miquel Roca va justificar la no inclusió de l’esmena per dificultats legals  i organitzatives tot i deixar oberta la possibilitat de fer aquest canvi en el futur.

Els 67 articles dels estatuts estableixen drets i deures dels socis, el funcionament de les seccions corals, amb el càrrec de mestre director, el funcionament de l’assemblea general i de la junta directiva i dels principals càrrecs.

Tant Miquel Roca com la presidenta de l’Orfeó, Mariona Carulla,  van insistir en dir que l’assemblea d’ahir no és el final del camí, sinó el principi d’una nota etapa i que segons les circumstàncies socials de cada moment els estatuts poden ser modificats. Durant l’assemblea no es va debatre un dels temes que més inquietud genera al soci, que és la possible pèrdua de pes de l’Orfeó en benefici dels altres organismes del Palau – la Fundació i el Palau – comandats per les institucions. Amb aquesta assemblea, la institució ha deixat enrere la desconfiança generalitzada per mirar el futur amb una actitud participativa i oberta. De moment als socis se’ls regalarà uns estatuts, que per cert seran escrits amb un català molt digne gràcies també a una esmena d’un soci que els ha corregit.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any