Cent cinquanta anys de teoria de l’evolució

VilaWeb
Fins fa ben poc, de les poques obres de Charles Darwin traduïdes, pràcticament no se'n trobava cap a les llibreries. L'última edició de 'L'origen de les espècies', d'Edicions 62, era de 1982. Coincidint amb l'Any Darwin, s'hi ha començat a posar remei. A mitjan gener, Edicions 62 va reeditar aquest clàssic, amb pròleg de Martí Domínguez (ací en pdf), i la revista Mètode va recuperar sense censures l'autobiografia de Charles Darwin (pròleg en pdf), que la família del científic havia revisat i retallat.

La Universitat de València i l'Institut d'Estudis Catalans, per la seva banda, han publicat l'edició il·lustrada i en gran format de 'L'origen de les espècies', un text basat en la primera edició del llibre, traduït per Coral Barrachina i adaptat pels professors Juli Peretó i Andrés Moya. Va acompanyat de dos-cents dibuixos de Carles Puche.

Redacció
23.11.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la llista de llibres que han canviat el món, hi té la presència assegurada ‘L’origen de les espècies‘ (versió en pdf), de Charles Darwin (1809-1882). A l’obra de biologia probablement més important mai escrita, el naturalista anglès sostenia que els individus d’una mateixa espècie més ben adaptats al medi tenien més probabilitats de sobreviure-hi que no pas els menys adaptats. La primera edició es va publicar ara fa cent cinquanta anys, i les tesis que s’hi plantejaven van moure una gran polèmica, perquè implicava que l’ésser humà descendia d’un avantpassat llunyà. Darwin no va ser pas l’únic científic que a l’època va arribar a l’explicació de la selecció natural. L’aportació del naturalista gal·lès Alfred Russel Wallace (1823-1913) va ser fonamental perquè sortís a la llum la teoria amb què Darwin treballava des del 1837, i de fet tots dos autors van arribar a la mateixa conclusió després de llegir ‘L’assaig sobre el principi de la població’ de Thomas Malthus, una obra que els va il·luminar. Tot amb tot, l’obra d’ambdós tenia un punt de discrepància fonamental: Darwin negava l’origen supranatural de l’ésser humà i Wallace, en canvi, postulava un ésser superior com a responsable últim.Charles Darwin ha estat doblement celebrat el 2009, perquè el 12 de febrer es van complir exactament dos-cents anys del seu naixement a Shrewsbury. La doble commemoració ha implicat moltíssimes activitats, que s’han reflectit a la xarxa amb nombrosos recursos divulgatius i educatius, com ara la web Evoluciona.org (de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i els dossiers especials de les universitats de les Illes Balears i de València.

Enllaços
Charles Darwin: obra completa i correspondència.
Notícia anterior: Seguint la petja de Darwin a la xarxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any