Girona farà una consulta independentista amb el suport de l’ajuntament

  • Es converteix en la primera capital del Principat en fer la consulta · Serà gràcies als vots de CiU, ERC i ICV

VilaWeb
VULLVOTAR.CAT JA SUPERA LES ONZE MIL ADHESIONS

La campanya Vullvotar.cat continua sumant adhesions cada dia que passa, i en aquests moments ja supera les onze mil. VilaWeb va llançar-la per donar suport a consultes populars com la d'Arenys de Munt. A la llista d'adherits, hi figuren polítics com Biel Barceló (PSM), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV), Felip Puig (CiU) i Joan Carretero (Reagrupament); i escriptors com Montserrat Abelló, Toni Cucarella, Biel Mesquida i Isabel-Clara Simó.

Si encara no us hi heu adherit, podeu fer-ho omplint aquest formulari, fent-hi constar el vostre nom (o inicials) i la vostra comarca.

Redacció
21.10.2009 - 15:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de Girona del 10 de novembre aprovarà una moció per donar suport a la realització d’una consulta independentista. La consulta la promou la comissió cívica Girona Decideix que s’ha presentat aquest migdia. D’aquesta manera, Girona es convertirà en la primera capital del Principat de Catalunya que aprova per ple recolzar aquesta iniciativa. CiU, ICV i ERC –que sumen 13 regidors- ja han avançat que hi donaran suport.La força majoritària, el PSC, ha dit que no es pronunciarà fins que tingui la moció. PSC i PP, que hi votarà en contra, sumen només 12 regidors. L’objectiu de la comissió és ara sumar quantes més adhesions millor d’entitats i grups polítics de la ciutat per fer la consulta a principis del 2010.

La consulta no es farà el 13 de desembre

Girona Decideix, de la qual són promotores Òmnium Cultural, l’Ateneu d’Acció Cultural i el Casal Independentista El Forn, ha fet el primer pas, la seva presentació en públic, per començar a partir d’ara a recollir suports per poder organitzar la consulta. De moment, la comissió té clar que la moció –que encara ha de redactar- anirà al ple del 10 de novembre i també que veuen massa justa la data del 13 de desembre per a celebrar la consulta independentista. ‘No sabem encara quina serà la data escollida per fer-la’, ha dit el representant de Girona Decideix, Biel de Montserrat. ‘De moment volem fer una crida a les entitats perquè se sumin a la proposta i tingui un suport majoritari’, ha manifestat.

Des dels partits, el portaveu del grup municipal de CiU a Girona, Carles Puigdemont, ja ha avançat que la seva formació hi donarà suport i ha dit que caldrà treballar perquè ‘surti bé i tingui suport majoritari’. Des d’ERC, el regidor Miquel Poch també ha confirmat que la seva formació hi donarà ‘ple suport’. Per la seva part, ICV, la número tres a l’ajuntament, Núria Terés, també ha dit que el vot de la seva formació serà positiu perquè ‘és una proposta que prové de les entitats i que, a més, té una finalitat positiva’.

El PSC evita pronunciar-se

El PSC, el grup majoritari a l’ajuntament amb 10 regidors, vol esperar a veure la moció per pronunciar-se. El seu portaveu, Joan Pluma, ha criticat que les altres formacions hagin anunciat ja el seu suport quan encara no tenen el text a les mans i ha dit que ‘en política cal ser més rigorosos’. ‘Hem d’estudiar quin tipus de suport ens demanen abans de dir què votarem’, ha manifestat. El PP hi votarà en contra.

L’equip de govern està format per PSC, ERC i ICV. En aquesta ocasió, l’aliança dels republicans i els ecologistes amb CiU, a l’oposició, permetrà que la moció prosperi. Aquesta conjugació de vots també es va repetir al setembre del 2008, quan ICV va donar suport a una moció presentada per CiU i ERC per penjar una estelada ‘a un lloc destacat de la ciutat’. Va ser la primera vegada en 30 anys que el PSC no va poder tombar una moció.

La denominació de la consulta de Girona aporta novetats ja que es dirà: ‘Consulta ciutadana per la independència de la nació catalana’. L’objectiu de l’entitat promotora, Girona Decideix, és donar-li així un caràcter cívic i poder aplegar el màxim d’entitats de la ciutat. Concretament la denominació ‘consulta ciutadana’ vol donar importància a la participació i no tant a la seva orientació. Pel que fa a la terminologia ‘nació catalana’, l’entitat l’ha utilitzat amb l’objectiu de poder incloure tot el país i no només el Principat de Catalunya.

Vilafranca també decideix

A Vilafranca del Penedès també s’ha creat una entitat per a promoure que l’Ajuntament doni suport a una consulta per la independència. La comissió ciutadana ‘Vilafranca Decideix!’ presentarà una moció en suport a la consulta popular sobre la independència al pròxim ple municipal, que se celebrarà dimarts vinent. A més, també demanarà que l’Ajuntament col·labori amb els recursos necessaris, tant materials com econòmics, per a la celebració de la consulta. Actualment la comissió està formada per divuit entitats entre les quals es troba ERC, CiU i la CUP. Avui, la plataforma ciutadana constituirà les diferents comissions de treball.

Enllaços
Vullvotar.cat continua sumant i ja supera les 11.000 adhesions.
VilaWeb TV: Arenys de Munt, la pel·lícula dels fets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any