L’Ajuntament de Vic també dóna suport a les consultes independentistes

  • Òmnium es desvincula de la coordinació dels referèndums

VilaWeb
Òmnium Cultural va anunciar amb aquest comunicat que es desvinculava de l'organització dels referèndums sobre la independència fins que no es resolgués el conflicte entre els organitzadors i es refés la unitat. 'Davant el trencament de l'estructura creada dissabte en assemblea, i entenent que la unitat d'acció és l'única via per a garantir l'èxit de les consultes, Òmnium no formarà part de la coordinadora nacional i s'implicarà només en aquells processos locals amb garanties d’unitat i de rigor de funcionament.' [+ article]
Redacció
08.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Vic va aprovar ahir una moció de suport a una consulta popular sobre la independència. La moció, amb un text genèric i poc definit, que acontentava els grups promotors, fou aprovada amb els vots favorables dels grups que l’havien acordada (CiU, ERC i CUP) i ICV-EUiA. Plataforma per Catalunya va abstenir-se i el PSC, que governa juntament amb CiU i ERC, hi va votar contra. Alfons López Tena i Uriel Beltran van assistir a la votació.Una desena de membres de la plataforma Osona Decideix va ser present al ple d’ahir. Aquesta entitat és l’encarregada de coordinar les consultes que es fan als municipis osonencs. Uriel Bertran va dir que Vic se sumava a ‘l’onada’ de pobles catalans que farien consultes i va destacar la importància de la capital d’Osona, d’una ‘llarga tradició catalanista’.

Josep M. Vila d’Abadal (CiU), batlle de Vic, va dir que la moció aprovada no era de mínims, sinó ‘de màxims’, en la mesura que dóna suport a una iniciativa de la societat civil i que ultrapassa la part ‘més polititzada’; és a dir, en la mesura que és un reconeixement de la societat civil. El batlle de la capital osonenca va dir que la societat civil tenia dret de ser reconeguda i va demanar que, quan es fes la consulta, cada ciutadà pogués votar lliurement.

El regidor de CiU, portaveu d’aquesta formació i encarregat de coordinar el text aprovat, Xavier Solà, va dir que la moció donava suport a idees com el ‘reforç democràtic i la implicació de la ciutadania’; va recordar que havia estat impulsada per tres grups que tenien ‘objectius nacionals molt semblants’, si bé a ‘velocitats diferents’, i que no era sinó un ‘gest’, però que els gestos, en política i en les institucions, eren ‘molt importants’.

Des d’ERC, el regidor Joan López va defensar que ‘més valia un acord de mínims que no pas un no-acord’. Segons ell, el procés seguit des de la consulta d’Arenys de Munt va posant ‘cadascú al seu lloc’, el goven espanyol fa el ‘ridícul’ volent ‘quadrar’ un estat de les autonomies que fa ‘aigües pertot arreu’, i és lamentable de dir sempre que l’autodeterminació ‘no toca’, oimés que el procés ja ha començat i que no hi ha ‘marxa enrere’.

Per la portaveu de la CUP, Laia Jurado, les consultes eren un acte democràtic i aquesta moció permetrà que Vic pugui decidir. Finalment, Xavier Tornafoch, d’ICV-EUiA, va dir que votaven en favor de la moció per donar suport ‘a les entitats de Vic’, car consideraven que la consulta havia de ser un moviment de col·lectius socials.

Arguments en contra i d’abstenció

El segon tinent-batlle i portaveu del PSC, Josep Burgaya, va dir que l’estratègia de fer consultes populars era ‘respectable, però equivocada’ perquè es volia anar impulsant la independència a través de ‘costellades’. Pel portaveu socialista, amb la moció i les consultes es creen falses expectatives i es força un ‘fals dilema’ que la població no té.

El portaveu de la PxC, Josep Anglada, va qualificar la moció d’ambigua, descafeïnada i de mínims i va dir que no serviria ‘absolutament de res’. Per Anglada, la moció no deixa de ser un ‘festival pre-electoral’ per a aixecar una cortina de fum que tapi problemes com la crisi econòmica.

Enllaços
VilaWeb: Rangel avisa que ‘s’actuarà igual que a Arenys’ en els acords municipals sobre consultes (6-10-2009).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any