L’Assemblea de Reagrupament posa en marxa el nou projecte polític

  • Prop de mil delegats trien Carretero com a president

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Carretero ha estat escollit nou president de Reagrupament per 938 vots a l’assemblea general que es va fer ahir. Carretero ha apostat per una proclamació unilateral de la independència i ha afegit que la independència és ‘l’única decisió que no ens cal pidolar’ i que és a l’abast dels catalans. L’assemblea ha aprovat la ponència política per 831 vots a favor. Només un 38 per cent dels assistents havien militat a Esquerra abans.Dels associats a Reagrupament que van votar, 831 hi han votat a favor, 3 en contra i 10 es van abstenir. El text, titulat ‘Independència i democràcia’, es fixa en dos eixos bàsics, en la línia de la proposta de candidatura independentista d’ampli espectre llançada per Carretero l’abril de 2009 que li va costar un expedient disciplinari i la posterior sortida d’ERC. Es tracta de la promoció d’una candidatura transversal per la proclamació unilateral de la independència des del Parlament, seguida d’un referèndum vinculant per ratificar la decisió, i la regeneració democràtica. La forma que tindrà la candidatura, però, la decidirà l’assemblea els pròxims mesos.

La declaració unilateral de la independència

La ponència de Reagrupament defensa la necessitat d’una candidatura que defensi des del Parlament la declaració unilateral d’independència que doni resposta al creixement de la base social del sobiranisme i la regeneració democràtica per combatre la creixent abstenció. Reagrupament creu que només així es pot treure Catalunya del ‘marasme en què es troba’. A més, consideren que la ‘perpetuació de l’espoli fiscal’ amb el nou model de finançament i la ‘incertesa’ per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut posa en evidència la ‘necessitat’ d’una candidatura independentista transversal.

Consideren que l’eventual irrupció al Parlament d’una força política amb aquest objectiu esdevindria una ‘falca que acabarà esberlant el somort panorama polític i electoral català’. La ponència explicita que la via no és ERC ni CiU. Ara bé, també afirma que buscaran la ‘màxima adhesió per part de la resta de forces polítiques’ que comparteixin els seus objectius.

En matèria de regeneració democràtica, la ponència de Reagrupament proposa un sistema electoral de llistes obertes, la limitació de mandats, la limitació i publicitat dels càrrecs electes i del Govern, control i transparència en la despesa, l’eliminació del ‘nepotisme i el clientelisme’, la limitació de càrrecs i un règim ‘estricte’ d’incompatibilitats que prohibeixi l’acumulació de càrrecs, entre altres.

La junta

Els associats van triar la junta de Reagrupament. Els caps visibles d’aquesta primera direcció són a més de Carretero, Rut Carandell i Emili Valdero, tots ells procedents d’Esquerra. Però de fet, dins de Reagrupament hi ha tant ex-membres d’Esquerra, com gent vinguda de Convergència i d’altres partits i plataformes sobiranistes. Passat el congrés, Reagrupament celebrarà unes primàries per decidir les llistes per les eleccions al parlament. Per als càrrecs directius s’havien presentat 72 persones i d’elles el 62 per cent no havia militat abans a Esquerra. De les 18 persones escollides per a formar part de la direcció cinc no havien format part abans de cap partit, una prové de CiU i una altra del Partit Republicà.

Finalment el president del Barça, Joan Laporta no va assistir a l’assemblea tot i que va ser convidat. Laporta va expressar la seva afinitat amb la formació liderada per Carretero. Altres cares conegudes que sí van assistir a l’assemblea celebrada ahir a Barcelona són l’escriptora Isabel-Clara Simó, els periodistes Miquel Calçada, Vicent Sanchis o Vicent Partal, el sociòleg Salvador Cardús (que va fer un parlament) i l’històric dirigent d’ERC Heribert Barrera.

Enllaços
Resultats assemblea general Reagrupament.
Notícies relacionades a VilaWeb: Carles Móra: ‘Votaria una candidatura independentista presidida per Joan Laporta’ l Laporta: ‘Participo de la forma de pensar de Carretero’.
Informació sobre l’assemblea general de reagrupament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any