[REC]2 inaugurarà el Sitges 09

  • Alien, de Ridley Scott, inspira la imatge d'aquesta edició · El Festival en projectarà la versió preferida del director

VilaWeb
Redacció
15.07.2009 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

[REC]2 inaugurarà la 42 edició de Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà del 2 al 12 d’octubre. Jaume Balagueró i Paco Plaza tornen a Sitges -hi van presentar [REC] el 2007- amb l’esperada seqüela on es mostren els fets esdevinguts poc després del final de la primera part.Han passat 15 minuts des que es van acabar les bateries de la càmera de televisió. Han passat 15 minuts des de les últimes imatges enregistrades per al programa “Mentre vostè dorm” a l’interior de l’edifici infectat. A fora, una multitud encuriosida s’aplega darrere l’àrea acordonada per les forces especials. Els equips de televisió pressionen per saber què dimonis passa…

La SECCIÓ OFICIAL FANTÀSTIC inclourà les novetats més esperades del gènere, amb títols com ara la vampírica Thirst, de Park Chan-wook; Yatterman, adaptació demencial del còmic homònim, que ha estat un dels grans èxits de la taquilla japonesa, i la seqüela Crows II, on s’emfasitza la ultraviolència juvenil (en aquest cas, fora de competició), totes dues de Takashi Miike; Grace, de Paul Solet, representant del millor cinema independent de terror nord-americà, que va participar a Sundance; Kinatay, de Brillante Mendoza, un viatge literal a l’infern i exemple paradigmàtic de l’horror hiperrealista, premi a la Millor Direcció a Canes; Kynodontas, de Giorgios Lanthimos, premi Un Certain Regard a Canes; Musashi, de Mizuho Nishikubo; Surrogates, de Jonathan Mostow, fora de competició i protagonitzada per Bruce Willis, i Moon, de Duncan Jones, guanyadora recent del Premi a la Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Cinema d’Edimburg.

En representació del cinema català i espanyol hi destaquen Orphan, producció nord-americana del director Jaume Collet-Serra, i Ingrid, d’Eduard Cortés, candidata a convertir-se en pel·lícula de culte instantani del cinema fantàstic europeu.

El cinema europeu hi aportarà títols com ara The Countess, de Julie Delpy, retorn al mite de la comtessa Dràcula, i Ne te retourne pas, de Marin! de Van, tour de force inquietant entre Monica Belluci i Sophie Marceau.

Fora de la secció Anima’t, l’animació també serà present a Fantàstic amb títols com ara la sueca Metropia, de Tarik Saleh, pel·lícula animada de ciència-ficció en blanc i negre. ANIMA’T, per la seva banda, presentarà la pel·lícula més taquillera de la temporada a França: Lascars.

A NOVES VISIONS, el Festival aposta per les variants internacionals del terror històric i realista amb l’australiana Van Diemen’s Land, de Jonathan Auf Der Heide; The Forbidden Door, la consolidació del cinema de gènere indonesi, i el brutal docudrama anglès Bronson, de Nicolas Winding Refn. NOVA AUTORIA acollirà, un any més, les propostes dels nous joves realitzadors en col·laboració amb SGAE.

ORIENT EXPRESS inclourà Goemon, de Kazuaki Kiriya, i Ip Man, de Wilson Yip, protagonitzada per Donnie Yen, el número 1 mundial de les arts marcials.

El CINEMA EN 3D serà una de les novetats més importants de SITGES 09, on destacaran les projeccions de The Final Destination i Toy Story 3D.

SEVEN CHANCES mostrarà títols com ara Youth Without Youth, de Francis Ford Coppola, i La Maison Nucingen, de Raoul Ruiz, un clàssic de Sitges.

Dins l’apartat d’homenatges, a més del 30 aniversari d’Alien, SITGES 09 recordarà uns quants flaixos dels 80, films que representen les diferents vessants del cinema de gènere d’aquella dècada i que portaran al Festival convidats relacionats amb títols emblemàtics. Aquest repàs dels clàssics inclourà el muntatge nord-americà, inèdit a l’Estat Espanyol, d’El resplandor, amb metratge i terror extra, i Pesadilla en Elm St., amb la presència, entre altres, de John Saxon.

Una altra novetat destacada d’aquesta edició és la retrospectiva Els Altres Fantàstics, on es revisaran produccions que reivindiquen el cinema de gènere atípic realitzades per autors catalans i espanyols que no l’han freqüentat assíduament. És el cas de Pedro Olea (La casa sin fronteras), Antonio Isasi Isasmendi (El perro), Vicente Aranda (Las crueles), i Víctor Erice (El espíritu de la colmena).

L’autor de novel·les de terror Clive Barker protagonitzarà un altre dels homenatges del Festival, on també presentarà dues pel·lícules basades en obres seves: Dread i Book of Blood.

MIDNIGHT X-TREME dedicarà un espai al fenomen del cinema extrem japonès més recent. A les sessions de mitjanit s’hi projectaran títols tan delirants com Best Worst Movie, basada en l’accidentada i fins i tot grotesca carrera comercial de la pel·lícula Troll 2, la pitjor de la història segons webs especialitzats com ara rottentomatoes.com; Dead Snow, Lesbian Vampire Killers, Black Dynamite, homenatge a la blaxploitation, i Smash Cut, resurrecció de l’etern rei del gore, Herschell Gordon Lewis.

CATALAN FILMS & TV reforça la seva col·laboració amb el Festival i amplia el programa d’activitats paral·leles: hi destaca una sessió de ficció interactiva liderada per Televisió de Catalunya. A SITGES 09, CF&TV donarà suport a la producció catalana mitjançant Catalan Focus, participarà a la festa d’inauguració i organitzarà una jornada -dissenyada per experts de TV3- sobre els videojocs i la indústria de ficció interactiva. A més, hi haurà dues sessions per parlar de les sinèrgies entre animació i videojoc i per analitzar els nous formats i els canals de distribució de continguts. Paral·lelament, CF&TV portarà a Sitges una representació de productors mexicans que participaran en una trobada de coproducció amb ! els seus homòlegs catalans. Mèxic és un dels territoris on treballa CF&TV dins el seu pla d’actuació del 2009: el mes de març ja va portar un grup d’empreses al Festival de Guadalajara.

BRIGADOON acollirà dos cicles de sengles directors essencials del fantàstic espanyol, José Ramón Larraz i Juan Piquer Simón; cicles que cal sumar als homenatges del Festival. A més, dedicarà dos especials a Bollywood -al cinema més estrambòtic i al cinema més eròtic- i una secció a l’Asian Trash, amb el millor del pitjor del cinema asiàtic. En paral·lel a l’homenatge del Festival a Alien, Brigadoon projectarà pel·lícules inèdites inspirades en aquest títol; serà dins l’espai “After Alien”. El Premi Brigadoon NOSFERATU es lliurarà a Jack Taylor en reconeixement a la seva carrera.

SITGES 09 dedicarà una atenció especial al gènere dels zombis: hi haurà nova edició de la Zombie Walk el dissabte 10 d’octubre i un homenatge a Nueva York bajo el terror de los zombies, de Lucio Fulci, que es va estrenar a Sitges ara fa 30 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any