L’aliança PSOE-PP imposa la Loapa financera a les caixes

  • CiU, ERC, ICV, PNB, Na-Bai i BNG voten contra el decret que instaura el Fons de Restructuració Bancària perquè consideren que envaeix competències dels governs autonòmics

VilaWeb
VilaWeb
POSSIBLE RECURS AL CONSTITUCIONAL

La principal preocupació de la Generalitat, quant a possible invasió de competències, és el punt vuitè del decret llei. Aquest punt clarament deixa als governs autonòmics un pes purament residual, en un eventual procés de fusions, essent així que, segons el nou estatut, la competència sobre caixes i la vigilància sobre les possibles fusions és exclusiva del govern català.

Segons que va explicar el conseller Castells dijous de la setmana passada al parlament i que va confirmar la consellera Carme Capdevila dimarts al consell de govern, el gabinet jurídic de la Generalitat encara estudia aquest decret per determinar si envaeix les competències fixades per l'estatut. En cas que sí, el govern portaria, de primer, el decret al Consell Consultiu, i en acabat presentaria un recurs al Tribunal Constitucional.

Redacció
09.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb els vots dels diputats socialistes, del PP i de la Coalició Canària es va aprovar ahir al congrés espanyol el decret llei (pdf) que inclou el controvertit Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) sobre fusions de caixes. Tant CiU, com ERC, ICV, Na-Bai, el PNB i el BNG van votar contra el decret perquè troben que envaeix competències dels governs autonòmics. UPyD també s’hi va oposar, perquè vol reformar la llei de caixes.Si fins poques hores abans de la votació molts partits encara no havien decidit el vot, no hi va haver sorpreses a l’hora de votar i el decret llei va ser aprovat gràcies a l’aliança entre el PP i el PSOE, que van deixar-se de picabaralles per votar conjuntament una norma que deixa sense poder els governs autonòms en matèria de caixes. El PSOE, a més, va preferir convalidar la norma amb el PP com a decret llei enlloc de tramitar-la com a projecte de llei, com demanaven la resta de grups per a poder-la debatre punt per punt.

Aquest decret, opugnat per la resta de partits, amb l’excepció de Coalició Canària, deixa les mans lliures al Banc d’Espanya per a decidir sobre les fusions de caixes, cosa vista amb molta preocupació per molts sectors econòmics i civils catalans per les conseqüències que pot tenir sobre el teixit empresarial i sobre el control de les caixes: el Banc d’Espanya, un cop intervinguda una caixa, pot adjudicar-ne la gestió a qui cregui convenient i així prendre part activa en les decisions de l’entitat. Segons el decret, només la ministra d’Economia espanyola, Elena Salgado, té dret de vet sobre les fusions de caixes en última instància.

‘Poders inadmissibles al Banc d’Espanya’

El portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre, acusà el govern espanyol de ‘voler canviar el marc normatiu de caixes’ i de ‘falta de respecte als governs autonòmics pels poders absoluts i inadmissibles que atorga al Banc d’Espanya’ a l’hora d’impulsar les fusions de caixes. Sánchez Llibre considera positiu que es fixi ‘un fons de garanties per a les caixes que ho necessitin’, però creu que ‘el mètode impositiu del govern espanyol és del tot inacceptable’. Per CiU, el decret ‘furta clarament competències a la Generalitat’ i per això demana, igual que la resta de grups que hi van votar contra, que el FROB es tramiti com un projecte de llei i no pas com un decret, per manera que es pugui discutir punt per punt.

‘Ficar la mà a les caixes aprofitant la crisi’

Esquerra alertà de la ‘centralització i progressiva privatització’ de les caixes que promou el decret. El diputat Joan Ridao explicà que ‘el model de caixes catalanes és molt sòlid i basat en l’arrelament al territori, cosa que es perdrà perquè aquest decret és un assalt de l’estat per a prendre’n el control’. Per Ridao, l’executiu espanyol ha aprofitat la crisi per ‘ficar la mà a les caixes i emprendre el camí de la doctrina Aznar sobre la privatització’. Per Iniciativa, el FROB propiciarà ‘dibuixarà un mapa de caixes al servei de la banca privada amb fons i, a sobre, regulat pel Banc d’Espanya envaint competències de la Generalitat’.

El tràngol del PSC

Els vint-i-cinc diputats del PSC al congrés espanyol van votar el decret tot i la possibilitat que el conseller d’Economia mateix, Antoni Castells, faci recórrer la norma al Tribunal Constitucional per invasió de competències. Fins i tot el diputat del PSC, Sixte Moral, va dir a VilaWeb abans de la votació que ‘probablement hauria estat millor de tramitar-lo com una projecte de llei’, si bé calia ‘separar l’aprovació del decret de la possible invasió de competències’.

El PP i el PSOE, junts

El PP, que no féu públic el vot fins a l’últim moment, va optar finalment, com era previst, per fer pinya amb el PSOE una vegada més, malgrat les greus discordances diàries d’ambdós partits sobre la gestió de la crisi, per retallar poders als governs autonòmics. El portaveu del PP va dir al Congrés que donaven un ‘suport crític i escèptic’ al decret, perquè el PP considerava que la norma anava ‘pel bon camí’, però que no deixava de ser un ‘pedaç’. El PP, igual que UPyD, creu que caldria canviar la llei de caixes (LORCA) per deixar definitivament les comunitats autònomes sense poder de decisió sobre les caixes.

A la pràctica, amb l’aprovació d’aquest decret, i mentre no es recorri al Tribunal Constitucional, cap govern autonòmic no podrà contravenir ni frenar cap decisió del Banc d’Espanya en matèria de caixes.

Enllaços
Decret llei (pdf) sobre la restructuració bancària que es vota avui.
VilaWeb: El govern espanyol vol més poder sobre les caixes catalanes accelerant-ne les fusions.
Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any