La sospita de tupinada contra Iniciativa Internacionalista destapa un cúmul de despropòsits en el recompte dels vots de les europees

  • Els errors afecten molts partits i arreu · A Beneixida, el poble de Maria Teresa Fernández de la Vega, tots els vots del PSOE van a parar al POSI · En Cardedeu, Sitges o Benicarló les dades de l'Ajuntament no coincideixen amb les del Ministeri de l'Interior · Els diaris del grup Vocento publiquen una versió dels resultats on Esquerra Republicana perd tots els vots allà on es presenta amb les sigles LV, en favor d'Iniciativa Internacionalista

VilaWeb
Redacció
09.06.2009 - 17:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sospita per les xifres estranyes que el partit Iniciativa Internacionalista aconsegueix en les eleccions en diverses poblacions basques ha començat a donar pas a la sorpresa per un cúmul d’errors en el recompte difícil d’entendre. Per exemple a Beneixida, el poble on vota Maria Teresa Fernández de la Vega, el PSOE treu zero vots i en canvi el partit trotskista POSI en treu 215 i guanya les eleccions com es pot llegir a la web del ministeri de l’interior.Els errors afecten de forma indiscriminada candidatures de tota mena i arriben de fonts més diferents. Val a dir que les dades que hi ha ara encara són provisionals, ja que no serà fins demà quan es farà el recompte oficials dels vots.

Hi ha casos comprovables a partir de les webs dels ajuntaments, com és el cas de Cardedeu o Benicarló. A la web municipal de Cardedeu hi ha l’acta amb el resultat. Però el resultat que ofereix l’Ajuntament no coincideix amb l’acta que dóna el ministeri de l’interior. En aquest cas, per exemple, Iniciativa Internacionalista perd deu vots, la candidatura de Los Verdes en guanya dos, Unión Progreso y Democracia en guanya sis, el partit Republicà Català en guanya tres i Democracia Nacional en guanya deu.

En el cas de Benicarló l’acta oficial de l’Ajuntament i l’acta del ministeri de l’interior discrepen també de forma notable. Així el PSOE obté 3088 vots segons l’Ajuntament però només 2843 segons el ministeri mentre que Iniciativa Internacionalista treu vuit vots segons l’Ajuntament i nou segons el ministeri.

En el cas de Sitges l’Ajuntament ha penjat les dades oficials del recompte a nivell local tampoc no coincideixen amb les que dóna el ministeri de l’interior. A l’acta local, per exemple, CiU té 1623 vots i en canvi a la web del ministeri en té 1659. Un cas sorprenent és el d’Iniciativa Feminista que en el còmput local té 42 vots i que en canvi en la web del ministeri es queda en només nou.

Hi ha una cas encara més curiós. La llista oficial dels resultats que és a la web del ministeri espanyol de l’interior ha estat reproduïda en molts webs, especialment de diaris. En tots ells els resultats coincideixen, excepte en el cas dels diaris del grup Vocento, entre els quals el Correo o Las Provincias. Aquests diaris contenen un error que consisteix en que en les circumscripcions on la candidatura encapçalada per Esquerra Republicana porta com a sigla única LV (de Los Verdes) els seus vots desapareixen i se sumen a Iniciativa Internacionalista. Podria ser, però, un error de l’empresa al traspassar les dades posades per interior a disposició dels diaris.

Enllaços
Web oficial de recompte de vots del ministeri de l’interior | Llei orgànica del règim electoral general
Comunicat d’Iniciativa Internacionalista amb l’acusació de frau

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any