Jaume Plensa, home de lletres

  • L'obra recent d'un dels artistes catalans contemporanis més internacionals, a la galeria Toni Tàpies de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si passeu pel carrer de Balmes de Barcelona, a la cantonada amb el de Consell de Cent, hi veureu una escultura que trenca l’aspecte habitual de la ciutat i que, de nit, s’il·lumina amb colors diferents. Es ‘La llarga nit’, de Jaume Plensa, un dels artistes catalans contemporanis més internacionals. Ben a la vora de l’escultura, a la galeria Toni Tàpies, que és al carrer del Consell de Cent mateix, hi podreu veure una desena més d’obres de Plensa.A l’entrada de la galeria dues escultures de gran format reben el visitant. L’una és ‘Tríptic’, una figura humana imponent amb la silueta feta a base de lletres que es pot veure des de fora de la galeria i tot. És una de les obres més recents de Jaume Plensa, feta enguany mateix, i també una de les més representatives del seu art, del mateix estil que el ‘Nòmada’ d’Antíbol (Occitània), encara que també n’hi ha de semblants a Des Moines (Iowa, Estats Units) o a Saragossa (Aragó). Una mica més enrere hi ha una escultura molt diferent: ‘Awilda’, un rostre femení esculpit en alabastre blanc, que mostra un dels nous camins de l’escultor.

Al segon pis, en canvi, la galeria Toni Tàpies exposa la sèrie d’esbossos ‘Shadows’ en què Plensa ha dibuixat rostres humans sobre cossos fets de lletres, a l’estil de les seves escultures. També s’hi pot veure ‘We’, una escultura feta de lletres i d’un estil semblant a ‘Tríptic’, però de format més petit i en una posició força semblant als esbossos de la sèrie ‘Shadows’. A la mateixa sala hi ha ‘Talking Continents’, el prototip a escala reduïda d’una escultura molt semblant a ‘La llarga nit’, que també s’il·lumina amb llums de colors diferents.

‘La llarga nit’ i les obres de Jaume Plensa exposades a la galeria Toni Tàpies representen l’activitat més recent de l’escultor, la majoria són de l’any 2008. L’exposició durarà fins el 22 de maig.

Text i fotos: Enric Borràs Abelló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any