Repartint poesia

VilaWeb
Redacció
20.03.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la conferència general de 1999 la UNESCO va establir el 21 de març com a dia mundial de la poesia per fomentar-ne la lectura, la redacció, la publicació i l’ensenyament, i donar un nou reconeixement i impuls als moviments poètics. Al nostre país, des de fa tres anys la data l’han assumida conjuntament la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre UNESCO de Catalunya, que enguany proposen una lectura de poemes descentralitzada en una desena de ciutats de tot el territori: Barcelona, Cerdanyola, Figueres, Lleida, Manresa, Reus, Sitges, Tarragona, Torregrossa, Tortosa i València. Hi participaran més de trenta poetes, com Manuel Forcano, Vinyet Panyella, Carles Hac Mor, Núria Martínez Vernis, Olga Xirinacs, Joan Margarit, Núria Candela i Maria Josep Escrivà. També s’ha editat un opuscle, que es distribuirà a les àrees de servei de les autopistes catalanes, amb un poema (‘A la poesia‘, en pdf) escrit expressament pel poeta menorquí Ponç Pons, i que s’ha traduït a vint llengües (amazic, hongarès, japonès, occità, quítxua, soninke, ucraïnès…). El poema es podrà trobar al bloc de la diada, que inclourà els materials generats aquests tres anys (textos, opuscles, imatges i vídeos).També es convertirà en un espai de participació i intercanvi per a entitats i col·lectius que treballen en la promoció de la poesia en la pròpia llengua.

Més activitats

A més de les activitats organitzades per la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre UNESCO Catalunya, la poesia és la protagonista de dos festivals que es fan aquests dies. A Vilafranca del Penedès, el mateix 21, s’organitza la jornada Poems&Blogs, centrada en els poetes a la xarxa. I a Oliva (la Safor), el 27 de març vinent es farà el cinquè Festival de Poesia, amb recitals de Berta Piñon, Begoña Mezquita, Ana Díaz, Andreu Subirats i Clara Andrés. L’encontre d’Oliva és una de les grans cites poètiques del calendari, al costat del festival Barcelona Poesia, la Primavera Poètica de la Garriga (Vallès Oriental), el Daltabaix Poètic! i el Festival de Poesia de Sant Cugat del Vallès, la Kinzena Poètika de Vilafranca, el Festival de Poesia de Rafelcofer (la Safor), el certamen Taca d’Oli de Reus i el festival internacional Mahalta de Lleida.

Podeu trobar moltes adreces i recursos relacionats amb la poesia en aquest apartat del directori Nosaltres.cat. Com el bloc de Joan Pere Sunyer, que intervé setmanalment a Ràdio Arrels de Perpinyà amb el programa Instants poètics, o aquest generador automàtic de poemes.

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Poesia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any